logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Северозапада с най-висока опасност от пътнотранспортни произшествия

От Института за пътна безопасност са направили оценка на риска за пътнотранспортни произшествия на цяла България и посочват най-рисковите отсечки и „черните точки“ на пътната карта на страната.

В Северозападна България има най-висока опасност от пътнотранспортни произшествия, отбеляза в телевизионно интервю за BTV Богдан Милчев – директор на Института, и обясни, че оценката на риска е направена по швейцарски стандарт.
„Информацията, която сме взели е от гаранционния фонд на Асоциацията на българските застрахователи, тъй като се оказа, че данните, с които разполагат държавните институции не са коректни.“

Според директора на Института за пътна безопасност, оценката на риска ще ни даде възможност да харчим правилно и ефективно нашите пари за пътища.

„В Северозападна България има най-висок риск да катастрофираме, там пътищата са най-лоши. Източната част е със среден риск и най-безопасно е в южната част на България“, отбеляза Богдан Милчев.

По думите му при разпределението по области, най-висок е рискът в София-област, а Видин и Плевен са със среден риск.

„Средата, в която се извършва транспортът в България, е нестабилна. Тя се характеризира с това, че имаме дефицити в законодателството, дефицити на ресурси и недостатъчен контрол“, обясни Богдан Милчев.

„Предлагаме АПИ да бъде изведена от МРРБ и да стане едно с Агенцията за пътна безопасност, която беше създадена, за да контролира риска. Това са абсолютно съчетаеми структури. Европейският опит показва, че всеки ремонт трябва да мине одит на безопасност“, поясни още той.

Сподели в социалните мрежи