logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Обявиха противоепидемичните мерки при гласуване на парламентарните избори

Задължителни маски, дистанция и често проветряване – обявени са правилата за гласуване на предстоящите избори.

Журналисти и охранители няма да бъдат допускани в избирателните секции, ако имат температура над 37°C или имат кашлица, хрема, затруднено дишане. Това е записано в Указанията за провеждане на избори на народни представители в страната на 4 април 2021 г. в условията на обявена извънредна епидемична обстановка във връзка с COVID-19, публикувани днес от Министерството на здравеопазването.

Основно правило е да се носят защитни маски, покриващи носа и устата, хората да са на разстояние от 1.5 м, да се дезинфекцират често докосвани повърхности, прозорците на секциите да стоят отворени или стаите да се проветряват на всеки час. Ако избирател няма маска, то такава ще му бъде предоставена на входа на сградата, в която е секцията му.

Препоръчва се в избирателните секции, където е възможно, да се осигуряват отделни коридори за влизане и излизане, а входът към тъмната стаичка ще е от към стената, за да не се докосват хората до пердето.

Препоръчва се използване на ръкавици от членовете на секционните избирателни комисии при контакт с предмети (лични документи, химикалки, печати и др.). Министерството им нарежда да ограничат до минимум ръкостисканията и прегръдките.

Избирателите само ще показват личните си карти като ги поставят на масата, членовете на избирателната комисия няма да я пипат. За да се самоидентифицират, гласоподавателите за кратко ще свалят маската като стоят на поне 1.5 метра от членовете на СИК.

Доколкото е възможно, химикалките, които ще се използват от избирателите за подписване, ще бъдат подредени така, че избирателят да може да вземе сам, без да има пряк контакт с членовете на секционната избирателна комисия, под техен надзор и ръководство. След употреба, използваната химикалка се дезинфекцира.

При използване на машина за гласуване избирателят ще дезинфекцира ръцете си непосредствено преди да гласува.

Хората, които ще разнасят урните за гласуващите у дома, ще носят защитни костюми за еднократна употреба, ръкавици, защитен шлем и маска от по-висок клас. Шлемовете се дезинфекцират след приключване на гласуването в домакинството, ръкавици се заменят или дезинфекцират с дезинфектант за ръце след приключване на гласуването.

По възможност всички формалности ще се изпълняват на входната врата на съответното жилище. Избирателят също трябва да носи маска и да дезинфекцира ръцете си преди да вземе бюлетината, а ще се разписва с лична химикалка.

Хората, обслужващи подвижните избирателни кутии, ще имат възможност да се ваксинират с две дози.

Сподели в социалните мрежи