logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

С поход по стъпките на Ботевата чета започнаха Ботеви дни 2021

На централния площад в Козлодуй  изпратиха походниците в 74-ия Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета“ от Козлодуй до Околчица, съобщават от Радио Видин.

Туристическата проява е знакова за ежегодните честванията във врачанския край, посветени на подвига на поета-революционер. Заради пандемията миналата година поход не беше организиран, а сега той се провежда в по-различен формат и мащаб. Ще участват щафетно само ученически групи от пет врачански общини без традиционните биваци. Въпреки промените, наложени от епидемичната обстановка, родолюбивият дух на похода е запазен.

Тази година Ботевският организационен комитет взе решение походът от Козлодуй до Околчица да премине под формата на Ботева щафета.

Програмата за честванията на Ботеви дни 2021  включва тематични спектакли на водното огледало зад паметника на Христо Ботев във Враца, концерти на Симфониета Враца, на танцовите състави „Радост“ и „Хемус“, Илия Луков и духовия оркестър, рецитал-конкурси за изпълнения на Ботева и възрожденска поезия, поклонение на връх „Милин камък“, „Йолковица“ и „Околчица“ и детски футболен турнир.

През 2021 г. се навършват 145 години от смъртта на Христо Ботев и бойците от неговата чета. Те идват в българските земи през май 1876 – първоначалната идея е въоръжени чети като тяхната да помогнат на Априлското въстание и да привлекат българите на бунт. След няколко сражения с редовни османски войски и башибозук много четници са убити, а останалите, начело с Ботев, се качват към Врачанския Балкан. И досега не е ясно къде точно е бил убит Ботев и от кого. Предполага се, че османски войници са стреляли и са го пронизали, но има предположения, че ударът е дошъл от заблуден куршум на български четник.

Снимка: Община Враца

Сподели в социалните мрежи