logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Белоградчик очаква фестивала „От Тимок до Искър“ 2021

Северозападна България е място, на което традициите са на почит и създадените във времето стойностни събития се развиват и обогатяват, за да достигнат запазени до следващите поколения. Фолклорният фестивал „От Тимок до Искър“ е едно от тези мероприятия, които независимо от динамичните години, винаги успява да изпълни ролята си. След едногодишно прекъсване заради COVID – 19 на 26 юни 2021 година отново ще се проведе Фолклорният фестивал “От Тимок до Искър”. Тази година участниците ще се изявяват на сцената на Летен кинотеатър “Гъбите” в Белоградчик.

Началото на фестивала  е поставено още през 1968 г. И до днес през месец юни той събира в Белоградчик талантливи фолклорни изпълнители от районите около Видин, Монтана, Враца и съседна Сърбия. В пъстрата фолклорна феерия често се включват и музиканти от вътрешността на страната ни.

По традиция фестивалът „От Тимок до Искър“ се организира от община Белоградчик и Читалище „Развитие-1893“. Основните цели, които се поставят с организирането на фестивала са: да опазва и съхранява фолклорните традиции и обичаи, да популяризира красотата на северозападния фолклор и да насърчава развитието на любителското фолклорно творчество. Неслучайно това събитие привлича туристи и гости на общината и познавачи на културния туризъм.

Участници във фестивала по традиция са любителски колективи и индивидуални изпълнители, представящи автентичен и обработен танцов, песенен и/или словесен и обреден фолклор.

Заявки за участие съгласно приложния образец на официалната страница на Община Белоградчик ще се приемат до 20.06.2021 г. на e-mail:chitalishte_bel@abv.bg и timokdoiskar@abv.bg, приложен е телефонът на секретаря на читалището Румяна Джунинска, на който също могат да се правят заявки и да се уточняват подробности. След обобщаване на заявките всички участници ще получат програма за фестивала. Организаторите си запазват правото да правят снимки, да записват изпълненията или части от тях за архива на фестивала и за популяризирането му в различни медии.

Всички участващи колективи и индивидуални изпълнители ще получат грамота за участие и плакет.

Началото на Фестивала ще бъде дадено в  13:00 часа на 26.06.. Мероприятието се организира от Община Белоградчик и Народно читалище “Развитие– 1893” – гр. Белоградчик.

Сподели в социалните мрежи