logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Симфониета Видин се завръща през септември с операта „Любовен еликсир“

Операта „Любовен елексир“ от Доницети  е по текст  на  Феличе Романи – автор на голям брой оперни либрета, използвани за основа за оперни композиции от най-големите италиански композитори. В основата на сюжета стои поверието за вълшебни билки и питиета, с помощта на които може да се спечели обичта на любимия човек. Феличе Романи взема за либретото елементи от сюжета на една задържалата се доста дълго на сцената опера – „Напитката“ – от френския композитор Обер по текст на Скриб.

Солисти: Неморино – Михаил Михайлов, Адина – Ева Перчемлиева – Тъканова,  Дулкамара – Стефан Димитров, Белкоре – Мирослав Момеков,  Джанетта – Христина Трайкоска, а диригент е Стаси Фомалгаут.

Ева Перчемлиева -Тъканова (сопран) ще влезе в ролята на  Адина от операта „Любовен еликсир“.

Ева започва да свири на пиано от 6 годишна възраст. Завършва  СМУ „Проф. Панчо Владигеров“ гр. Бургас с три специалности: ударни инструменти, оперно пеене и теоретичен профил. През 2010 г. завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“ гр. София, в класа по оперно пеене на доц. Иванка Нинова.

Лауреат е на международни конкурса за млади оперни певци. Участвала е като солист в концерти и спектакли на всички големи сцени в България и е канена за солист в цяла Европа. От 2019 г. е хоноруван асистент по оперно пеене в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ София.

В ролята на Белкоре от операта Любовен еликсир очакваме Добромир Момеков

Басът Стефан Димитров ще чуем в ролята на лекаря-шарлатан Дулкамара.

Той завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” със степен магистър по специалност класическо пеене в класа на проф. Нико Исаков. Още като студент прави първите си големи роли в спектаклите на Учебния театър, които са представени в различни градове на България. Дебютира в ролята на Мазето от операта „Дон Жуан” на Моцарт, следват ролите на Дон Базилио от „Севилският бръснар” на Росини, на Зарастро от операта „Вълшебната флейта”, Дон Алфонсо от „Така правят всички”, Доктор Бартоло от „Сватбата на Фигаро” на Моцарт, Дон Паскуале от едноименната опера на Доницети и др.

Спектакълът ще започне в 19:00 часа  на 9 септември,   но вместо  на сцената на „Баба Вида“, се мести в зала „Филхармония. 

Сподели в социалните мрежи