logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Почитаме Кръстовден

На 14 септември отбелязваме един от големите празници в християнския календар – Въздвижение на Светия кръст Господен.

В българския традиционен календар съществуват два празника под името Кръстовден – Летен Кръстовден (14 септември) и Зимен Кръстовден (5 януари). В православния църковен календар Летният Кръстовден се отбелязва като Въздвижение на Светия животворящ кръст Господен. Според църковното предание през ІV в. майката на император Константин Велики, Елена, заминава за Йерусалим, където открива изгубения Христов кръст и пещерата с гроба Господен. Император Константин Велики построява над пещерата храм „Възкресение Христово“, в който е положен Светият кръст. Храмът е осветен на 13 септември, а следващият ден е определен за почит към Христовия кръст.

Летният Кръстовден се свързва с края на летния и началото на зимния селскостопански сезон, слънцето тръгва „назад“ към зимата, а денят се „кръстосва“ с нощта, т.е. изравняват се. На този ден (някъде на предишния) се „говее за кръст“, т.е. спазва се строг пост, за да не страдат хората от болки в кръста. На Кръстовден или на Симеоновден (1 септември) се „осветява“ семето за посев и започва сеитбата на зимните житни култури. В някои райони на България празникът се нарича и гроздоберник, тъй като започва гроздоберът. Първото откъснато грозде се носи в църквата и се освещава, а след това се раздава за здраве и плодородие.

Обредната трапеза на Кръстовден трябва да включва зелник с праз лук и печена тиква.

На този ден и Българските пожарникари отбелязват професионалния си празник.  Датата е определена в чест на първият събор на пожарните командири, проведен в София преди 116 години. 

Продължава и седмицата на пожарната безопасност с инициативата „отворени врати“.

Събитийната програма цели популяризиране на дейностите на служителите от структурите за “Пожарна безопасност и защита на населението” в МВР. Дни на отворените врати, приемни за граждани и открити телефонни линии, дискусионни срещи, изложба на детски рисунки, демонстрация на нова противопожарна техника и пожаро-тактическо учение предстоят в дните  до 19 септември 2021 г.

Именици са Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана, Къна, Кънчо, Ставри.

Сподели в социалните мрежи