logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Днес почитаме паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов

На 17 септември църквата почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит на добродетелите.

Преданието разказва, че през втората половина на І век в Рим е живяла благочестива жена, християнка, която се казвала София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели — Вяра, Надежда и Любов.

Майката и дъщерите и не скривали своята вяра и я изповядвали открито. Като разбрал това император Адриан (117-138) заповядал да ги доведат при него. Когато застанали пред императора, всички присъстващи се изумили от спокойствието им.

Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но младите момичета (Вяра била на 12 години, Надежда — на 10 и Любов — на 9 години) останали непреклонни, тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко. А майката била принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си. Тя обаче проявила необикновена сила през цялото време.

Момичетата не издържат на изтезанията и умират, а императорът разрешил на света София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе. Три дни след смъртта на децата си умира и майка им, която също била погребана при тях. Църквата почита и света София като мъченица, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.

Празник днес има и град София – по името на раннохристиянската църква „Св. София“, което означава „Премъдрост Божия“ и е един от епитетите за Исус Христос. Столицата  отбелязва празника си с концерт и връчване на наградите за  ярки постижения в областта на културата, съобщава БНР.

За първи път Столичната община ще проведе голям концерт на открито – „Честит празник, София!“ , който започва в 18.00 часа в Южен парк-2,  зад Музея „Земята и хората“. Концертът е с вход свободен до запълване на разрешения капацитет на седящите места.

Имен ден имат: София, Вяра, Вера, Надежда, Надя, Любов, Любен, Любчо и сродни.

Сподели в социалните мрежи