logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Фармацевтите със съдебен иск срещу Народното събрание и Министерски съвет заради дискриминация

Българският фармацевтичен съюз е завел колективен иск срещу Народното събрание и Министерския съвет поради дискриминационно отношение, съобщава БНР.

Освен това, фармацевтите подчертават, че договорът със Здравната каса на аптеките изтича в края на октомври, нов все още не е подписан, а това поставя в риск реимбурсирането на продуктите за домашно лечение.

Ръководството на Български фармацевтичен съюз настоява при подготовката на бюджета за следващата година да се предвидят средства за равното им третиране.

Настоява се също за решаване на множеството проблеми относно функционирането на информационната среда по изпълнение на електронни предписания.

От началото на месец септември БФС многократно настоява за среща с Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, за да се гарантира и обезпечи нормалната работа на аптеките с НЗОК, но такава среща до момента няма. Едва след завеждането на колективния иск бе получено писмо, което отново прехвърля отговорността към друга институция. БФС настоява за отговорно поведение от българските институции, разумен диалог и равноправно отношение към всички съсловия – обратното би задълбочило хаоса в системата и би създало затруднения за пациентите, се казва в съобщение до медиите на съюза.

Сподели в социалните мрежи