logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Гроздобер в Рупци

Есента е времето, в което земеделските производители прибират продуктите от своя труд.Стартира и прибирането на гроздето – символ на плодородие и здраве.

Дори в мистичните ритуали на християнството, като Светото Причастие, червеното вино символизира кръвта на Спасителя.

Видинският регион е с традиции в лозарството и винопроизводството и тези традиции трябва да съхраним и развиваме всички ние.

В духа на старите традиции и с народан музика, за да е спорна работата, Гражданско обединение „Единни за промяна“ се включи в гроздобера в лозовите масиви на Винарна Рупци.

„Целта е да започнем да произвеждаме тук продукти, които да носят специалната марка „Видин” – да бъдат екологично чисти, да бъдат консервирани чрез съответната специална технология“, каза Росица Кирова и допълни: „Това, което го има във винарната в Рупци, е постигнато с много усилия и с много постоянство – хубаво е ние да подкрепяме такива бизнес начинания.“

След гроздобера, гостите на винарната бяха поканени на дегустация, на която имаха възможността да опитат както вината, готови за пазара, така и младите вина от тазгодишната реколта. Собственикът на винарната, г-н Георги Гидов, един от големите български енолози разказа за процеса на производство на вино и за тайните на дегустацията.

Виното символизира мощта на живота, а древните траки населявале тези земи са вярвали, че виното пробужда божественото начало в хората.

Сподели в социалните мрежи