logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Росица Кирова: Видин има нужда от активно гражданско общество

Изостанахме, защото имахме лош късмет с управниците, смята кандидат-кметът от гражданско обединение „Единни за промяна“

Гражданско обединение „Единни за промяна“ издигна кандидатурата на бизнесдамата Росица Кирова за кмет на Видин. Зад нея застанаха известни и авторитетни личности като бившия депутат д-р Цветан Ценков, лидерът на „Екогласност“ – България, Емил Георгиев, на движение „Днес“ Красимир Михайлов и др. Кирова спечели доверието и на коалиция от малки местни партии. Тя е категорична, че на тези местни избори най-накрая е време градът да се управлява от неопетнени хора, които да постигнат нещо различно от досегашното. В момента е общински съветник, управлява местния клон на приватизирания „Дунавски драгажен флот“ и е един от най-големите работодатели в града. 

– Г-жо Кирова, какво ви мотивира да се кандидатирате за кмет на Видин?

– Кандидатурата ми за кмет не е случайна. Видин е моят роден град и вярвам, че съгражданите ми могат да имат едно по-добро бъдеще. Мотивира ме това, че аз и децата ми живеем тук. Убедена съм, че градът има голям потенциал и може да бъде развит успешно, независимо от външните фактори, свързани с централното и местно управление.

Главната причина видинчани да са в това състояние, е лошият ни късмет с управниците. Смятам, че е крайно време да направим нещо за нашия град. Виждам, че когато децата ми казват, че са родом от Видин изпитват известно притеснение, а искам те да се гордеят от този факт. Познавам добре хората в града и историята на Видин и съм убедена, че имаме какво да покажем и дадем на България. Без да се полагат огромни усилия, градът може да изглежда по-европейски и по-стабилен, защото имаме чудесни природни ресурси и исторически обекти от национално значение.

– Защо Видин се нареди сред най-слабо развитите областни градове у нас?

– За съжаление дълги години централната власт беше обърната с гръб към Видин. Първото нещо, което трябва да направим е да обърнем погледа си към града и да видим какво и защо се е случило, за да намерим правилния подход. Имаме много причини, които да ни карат да се гордеем с нашия град. Едно от тях е уникалното географско местоположение – живеем на пулса на Европа, на брега на Дунав и сме входът към България. Първото нещо, което се вижда на влизане в града, е неприятната гледка. На входа от посока София към Дунав мост 2 се вижда разруха, за която напомня един стар производствен комин, който бълва облаци дим. До Видин се стига трудно. Лошата инфраструктура е основен проблем и ни изолира с останалата част от страната. Ние все пак сме част от България и се надявам да ни припознаят като такава. Дълго време управляващите ни бяха обърнали гръб.

– По каккъв начин бяха усвоени европейските средства във Видин и региона?

Средствата от европейските програми през последните години бяха насочени под някаква форма към града ни по никакъв начин не допринесоха за повишаване на благосъстоянието на гражданите. Направихме воден цикъл, но проектът беше за много по-голяма сума, от тази, която беше усвоена. Той трябваше да обхваща областния център и десет населени места. За съжаление след няколко преработки на проекта, в града се подмениха само част от тръбите, а проблемните зони не бяха ремонтирани. В същото време южната промишлена зона остана без водопровод и канализация, както и останалите такива зони. Когато се разработват проектите, от които зависи икономическия ръст на Видин, ефектът трябва да бъде насочен към всички граждани. Ползата не трябва да бъде само за определени кръгове от хора.

– Кои според вас са основните порочни практики в управлението на град през последните години?

– Мисля, че първата и най-голяма грешка, която ни докара до това положение, е свързана с липсата на цялостна визия за развитието на Видин. Липсва модел, по който трябва да развием региона. Липсата на такъв общ поглед определено означава, че няма и национална стратегия за развитие на регионите. Засега има написани някакви документи от някакви хора. Никой не си е направил труда да помисли защо и как могат да се създадат работни места и поминък на хората, като се използват даденостите на региона. За пример давам това, че дълго време чакахме да заработи завод, който да предостави 50 хил. работни места, но и това се оказа лъжа. Да се обещават подобни неща на гражданите е много нагло. Хората просто ги залъгват постоянно. Аз не обвинявам вече политиците, защото лъган е този, който позволява това да се случва. Тоест виновни са и видинчани, които вярват на празни обещания и никога не показват ответна реакция. Липсва какъвто и да е граждански контрол. Няма гражданско общество. Това ще е първото нещо, което ще се опитам да променя. Хората трябва да имат идеи и отношение към властта.

– На каква основа трябва да бъде изградена общата стрятегия за съживяване на Северозапада?

Визията за развитието на Видинска област не бива да бъде съставена единствено от министерствата и висшите инстанции, а със съдействието на гражданите, които най-добре знаят от какво имат нужда. През последните 7 години държавата изпълняваше ангажиментите си към региона, но от страна на местната власт не бяха изисквани правилните неща. Местното управление не успя да изпълни своята функция. Имам опит на човек, работил 10 години като общински съветник, успоредно с бизнеса, който развивам и знам как да мотивирам хората и смятам, че съм достатъчно пряма и почтена. По същия начин трябва да се управлява общината. Тя не е търговско дружество, но на първо място има социални функции. Град като Видин, в който демографският проблем е изключително сериозен, трябва да се погрижим за тези, които са съградили това, което имаме, но вече не са в трудоспособна възраст. Трябва да обърнем и внимание на най-малките, защото те са нашето бъдеще. Ако общината изпълни своята социална функция, много бързо в града ще настъпи много спокойна обстановка за живеене.

Лицето с което Видин е познат в националните медии, това е лошият образ, но тук има и много райски кътчета и усмихнати хора. Това лято заради икономическата обстановка в Европа И САЩ, градът се напълни със хора, но за съжаление те останаха за кратко. Моята надежда е младите хора да се върнат.

– Кое ще бъде първото нещо, което ще направите за раздвижването на инвестиционната среда?

– За развитието на бизнеса и предприемачеството има няколко основни неща, които не търпят отлагане. Едно от нещата, които като управници трябва да направим е да създаваме условия икономиката да има положителен ръст. Първо ще протегнем ръка на всички, които желаят да развият своята дейност и да направим звено, което бързо да придвижва всички документи, свързани с развитието на бизнеса. Това може да бъде осъществено чрез информационен център на общината, който да има за цел да оказва максимално съдействие, а не подадена молба да бъде бавена повече от месец, както се случва много често. Трябва да има адекватно обслужване и затова може да помогне електронното обслужване.

Сподели в социалните мрежи