logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

„Росица Кирова е боец, до когото е чест да застанеш“, заяви кандидатът за общински съветник от „Единни за промяна“ Вардан Папикян

– Вардан Папикян – един арменец във Видин. Какво прави един арменец тук?

– Много често се питам защо във Видин. Какво прави един арменец тук. Като всеки човек и аз искам да живея добре. Не знам каква е причината, за да живея точно във Видин. Неведоми са пътищата Божи. Може би с нещо трябвам, тук ще си науча правилния урок, тук може и да помогна на някого. Тренирам деца в бойно изкуство, но не като размахване на ръце и крака, а с наблягане върху духовното като ценностна система. Защото психиката, идеите, които виждам при сегашните деца, които са утрешните управляващи и ръководители, е плашеща. Плашещо опасна, други са ценностите. И това е най-главната цел – да успея да ги науча, че честността и търсенето на справедливост са много важни неща. Вътрешната мотивация да живееш правилно с околните.

– 4 години бяхте рамо до рамо като общински съветник с Росица Кирова – сегашния кандидат на „Единни за промяна“ за кмет на Видин. Доколко я опознахте?

– Казват, че човекът е човек, когато пътува. Нашето беше друго и дълго пътуване – 4-годишно в проблемите на Видин. За това време опознах Кирова по друг начин, не като да пиеш кафе или да вечеряш с някой. Така няма да разбереш човек. Видях един човек, една жена, сякаш родена да се бори. Винаги съм казвал, че ако теорията за прераждането е вярна, то и в предишния си живот Росица е била боец. Боец, до когото да застанеш е чест, защото, освен че си сверяваш часовника, то осъзнаваш кой е правилният начин на борба. Ще ви дам един пример. Ако преди 100, 200, 500 години майсторите на сабята, меча и копието са се преродили, то в днешните дни кои са тези хора?! Аз мисля, че днес това са майсторите на словото. И аз стоя до един майстор на словото. И не само едно празно слово, ако в него няма душа и сърце. А в Росица виждам една изключителна комбинация. Гордея се да се уча от такъв майстор по пътя си, по който и аз се развивам. Казано с други думи – в Росица Кирова видях човек, който не пропусна момента и възможността да се бори с корупцията, глупостта, безумието в Общинския съвет и общинската администрация. Направи го както можа за тези 4 години, в които бяхме колеги. Много често не успя, защото бе в опозиция и то опозиция от няколко човека, но опита да го направи и не се отказа. И този опит я доизгради в това, което е в момента Кирова. Както казват, бурята кара дървото да пусне по-дълбоки корени. Повярвайте, корените на Кирова са много дълбоки и много силни.

– „Единни за промяна“ се бори за промяна. Узрял ли е видинчанинът за нея?

– За съжаление, не всички видинчани са узрели за промяната. В част от хората продължава да царува страх. Много често ненужен и безсмислен страх. А това е овчедушие. Въпреки това, промяната винаги трябва да се предлага. В момента от всички партии, управлявали през годините, предлагат на видинчани примирение – да изберат същия кмет, но с друго лице. Нашата листа на „Единни за промяна“ не е от най-добрите в света, но е съставена от изключителни професионалисти, всеки в своята сфера. Ние не се примиряваме със сегашното статукво. Примирението е за слабите, а ние не сме слаби хора.

– Тогава как ще настъпи промяната?

– Промяната ще е трудна и много болезнена, ако видинчанинът не се събуди. Промяна със сигурност ще има. Ако един човек бързо се вразуми, огледа се, отвори си очите и избърше прахта от съзнанието си, то промяната ще бъде лесна, защото той ще е част от нея. Хората трябва да поискат да се отърват от тази гнусна и гадна паяжина, в която се е оплел Видин.

– Оптимист ли сте за изборния резултат – за победата на Росица Кирова и „Единни за промяна“?

– Виждам много хора по срещите ни – колко са отчаяни, разочаровани и жадуват да променят живота си. Затова съм убеден, че Росица Кирова ще стане кмет. Усилията ни са насочени към това.

– 11 кандидати, сред тях една жена с бюлетина номер 11.

– Една жена, както казахте. Нещо по-различно. Една жена с опит, с характер, с харизма. Жена с много приятели. Жена, за която Видин е страст. Имаме 10 кандидати и един бъдещ кмет – една кметица. Не моля хората да гласуват за нас, защото е абсурдно и глупаво да молиш някого самият той да живее по-добре. Затова приканвам всички, които поне мъничко милеят за Видин, да направят спокоен, правилен избор, избор след дълбок анализ. Нека да видят Росица Кирова, да я срещнат, да усетят излъчването й, енергията й и да ни се доверят. Ние всички живеем във Видин. И лично аз не бих си позволил да се срамувам утре от избора си и да се извинявам. А Росица Кирова няма да накара никого, който я е подкрепил, да съжалява и се срамува от избора си.

***
Вардан Папикян е на 37 г. Роден в Армения, в столицата Ереван. От 1996 г. е в България с родителите и сестра си. Женен е за българка. Има син на 12 г. и очаква второ дете – отново момче. Влюбен във Видин и в живота. Треньор в спортен клуб по бойни изкуства. Общински съветник в мандата 2011-2015 г.

Източник: trud.bg

Сподели в социалните мрежи