logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Росица Кирова: Жената боец

Росица Кирова е кандидат-кмет за Видин от гражданското обединение “Единни за промяна”. В събота тя отива на балотаж с претендента от ГЕРБ Огнян Ценков. Кирова води на първия тур с 26,03% срещу 22,07% на Ценков.

Лидер, боец и майстор на словото. Така определят Росица Кирова нейните съмишленици и приятели. Единствената жена кандидат за кмет на Видин успя не само да пребори по изборен резултат останалите 10 мъже претенденти за кметския пост, но и извърши малко чудо, показвайки на цяла България, че гражданското общество не е дума с празно съдържание и ако поиска, може да разбие на пух и прах всяка партийна крепост.

Кирова тръгва на балотаж с ясното съзнание, че предстоящата битка няма да е никак лека особено с опонент – представител на управляващата партия.

Родена през 1970 г. във Видин, Росица Кирова завършва средното си образование с отличие в английската езикова гимназия в родния си град. Като млад талант представя Видин на Втората международна асамблея „Знаме на мира“. Има магистърска степен по филология от Великотърновския университет. Специализант е на Техническия университет в София по „Маркетинг и бизнес“. Стопанин и ръководител на едно от големите предприятия в региона.

Кирова съвсем не е непознато лице във видинската политика и вече десет години е общински съветник във Видин, но не като поредния партиен функционер, а избирана от гражданските квоти на НДСВ, а после и на ГЕРБ. Заседанията на Общинския съвет определено биха били скучни без участието на Росица Кирова, твърдят нейни колеги. Изключително компетентна в работата си, Кирова никога не пропусна момента да се бори с корупцията, глупостта и безумието в местната власт. Яростната й битка в общинския съвет й спечели немалко врагове, които и по време на предизборната кампания се опитаха да я окалят с черен пиар. Нито един от другите претенденти за кметския пост обаче не посмя да влезе в открит диалог с Кирова, която многократно призова останалите кандидати за публичен дебат пред очите на видинчани.

При многобройните си срещи с жителите на общината Кирова и екипът й от „Единни за промяна“ непрекъснато призоваваха хората към обединение, за промяната на Видин. „Трябва да покажем, че в този град може да цари ред и спокойствие. Трябва да престане натискът, който се оказва върху работещите в общинската и държавната администрация. Не може от избори на избори тези хора да бъдат мачкани“, категорична е Росица Кирова, заявявайки абсолютна непримиримост към всички корупционни практики, които запратиха Видин на дъното през последните 15-20 години.

За родния си град Росица Кирова говори с любов и с гордост се нарича видинчанка. Тя не скрива и огромната си, трупана с годините, мъка за неговата незавидна съдба. Това я мотивира да поиска доверието на своите съграждани. Според Кирова видинчани повече нямат право на грешки и е време да вземат съдбата си в своите ръце. От обединението предлагат пряко участие на гражданите в управлението на общината чрез квартални съвети и обществен съвет, сформирани на териториален и професионален принцип като консултативни и контролни органи на местната власт.

„Единни за промяна“ настоява за възстановяване на прозрачността и законността при управлението на публичните финанси и спиране източването на местната хазна.

Дали посланията на единствената жена кандидат за кмет на Видин ще бъдат чути – това ще стане ясно само след броени дни. Какъвто и да е крайният резултат, Кирова твърди, че вече е спечелила, защото е успяла да събуди гражданското общество и да му вдъхне кураж.

Подкрепят я хора с различна възраст и образование

Още в началото на предизборната надпревара Росица Кирова даде силна заявка за кметския пост, определяйки го не като самоцел, а отговорност, която е готова да поеме и носи в името на видинчани. Сила й дава и голямата подкрепа от различни по възраст, образование, социално положение и реализация хора, събрани в мощното гражданско обединение „Единни за промяна“, чиято листа за общински съветници също пожъна небивал за Видин успех на вота.

За нея

Рационален човек с изключителна правна подготовка

Росица Кирова има изключителна правна подготовка. Много рационален човек. Тя не обещава нереални неща, неща, които не може да изпълни. Кирова успя да събуди гражданското общество във Видин, което има реалния шанс да разбие партийния модел, така че гражданите да поемат инициативата при определянето на общинската политика.

Любен Дилов-син, телевизионен и киносценарист, писател сатирик, журналист, медиен предприемач и политик

Честна и открита

Човек с висок интелект. Изключително честна и открита. Много дейна и активна личност. Кирова има голям потенциал и чувство за справедливост.

Отец Юлиян, представител на Българската православна църква в Берлин

Излъчва известна агресия

Изключително енергичен, ерудиран и работоспособен човек. Има много силно его. Кирова обаче излъчва известна агресия. Малко е непредсказуема в поведението си, което респектира хората.

Димитър Тодоров, регионален представител на Комисията за защита от дискриминация

Мениджър с голямо сърце

Кирова е мениджър с голямо сърце. Раздава се докрай и милее за града си, за децата. Тя е член на нашето училищно настоятелство и винаги е помагала с каквото може. От няколко години насам тя пое пълната издръжка за един наш ученик, който заболя от рак. Когато се обърнахме за помощ към нея, тя се запозна със семейството му.

Румяна Петрова, директор на ПМГ „Екзарх Антим I“ във Видин

Сподели в социалните мрежи