logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Председателско място срещу подкрепа на изборите – новата формула в община Видин

Новите общински съветници и кметове на кметства във Видин положиха клетва и встъпиха официално в длъжност. По традиция новоизбраният кмет на Община Видин Огнян Ценков получи от вече бившия кмет Герго Гергов символите на местната власт и му благодари за подкрепата.

Мъдрост, отговорност и любов към Видин и към неговите граждани пожела Белоградчишкият епископ Поликарп на новите общински съветници и кметове. „Отминаха изборите, туържествата и те ще отминат. Но остава изпълнението на всички онези обещания, които се чуха по време на изборната надпревара, давайте обещания, и ги изпълнявайте. Затова пожелавам на всички Вас, които участвахте в изборите и дадохте на обществото обещания и обети, да ги изпълните с чест и достойнство – за Видин, за каузата Видин, за Община Видин”, каза Белоградчишкият епископ Поликарп.

Първото заседание на Общинския съвет беше ръководено от най-възрастният от общинските съветници Цецко Иванов.

Първата работа на съветниците на първото заседание беше избор на председател на новия общински съвет. Валери Василев от ГЕРБ  номинира Генади Велков от Реформаторския блок за председател на общинския съвет. Последваха номинации и самоотводи.

Г-жа Росица Кирова  номинира за председател на общинския съвет д-р Цветан Ценков от „Единни за промяна“. „Радвам се да видя залата на Общинския съвет така пълна с граждани. Искрено се надявам гражданите на Видин да не спят през следващите четири години и след това да съжаляват, а да бъдат тук и да следят работата на Общинския съвет. Надявам се, че независимо от всички договорки, Общинският съвет ще работи в името и в полза на всички граждани, а не на изпълнение на поети предварително ангажименти.”

Д-р Ценков благодари за номинацията, но си направи самоотвод и обясни, че е най-разумно за председател на Общинския съвет да бъде избран представител на политическата сила, която ще управлява Видин.  „Това избраха видинчани и е редно от ГЕРБ да поемат тази отговорност.“

Общинските съветници на „Единни за промяна” номинираха за председателския пост поредно няколко съветника от ГЕРБ  и посочиха, че най-логичното нещо е да се даде шанс на политическата сила, която има претенциите да е спечелила изборите и да управлява Община Видин, да ръководи и Общинския съвет. Нито една от тези номинации обаче не участва в избора, защото номинираните общински съветници от ГЕРБ си правеха един след друг самоотводи.

Г-жа Мариета Георгиева от екипа на „Единни за промяна“ направи своята номинация: „Иска ми се да се обърна към г-н Ценков и да му кажа следното: според мен, не са ви нужни хора, които само казват „да, това е най-вярното, това е най-доброто решение”, защото тяхната роля може да изпълнява просто Вашата сянка. И аз искам да предложа нещо, което всъщност казаха видинските граждани, а ние, все пак, представляваме гражданите на Видин и ако трябва да бъдем справедливо техни представители, аз мисля, че най-вярната номинация за председател на Общинския съвет, отговаряща на всички критерии като опит и задълбочени познания за работата на Общинския съвет, е г-жа Росица Кирова. За мен, след като искаме европейска политика, е важно да спазим един от хоризонталните принципи и да държим на равнопостaвеността между мъжете и жените. Мисля, че можем да сме си взаимно полезни и мисля, че хората, които сме застанали тук, наистина милеем за града си и гарантирам, че можем заедно, понякога спорейки, понякога изказвайки различни мнения, да постигнем повече”.

След приключване на предложенията се премина към гласуване. Председателско място срещу подкрепа на изборите. Това се оказа новата формула в Община Видин. Така до гласуване стигна Генади Велков от коалиция „Надежда“ и номинацията на „Единни за промяна“ – г-жа Росица Кирова.

Мнозинството в общинския съвет, в което са включени представителите на ГЕРБ, Реформаторите, ДПС, бившия председател на общинския съвет Пламен Трифонов, бившия секретар на община Видин Орлин Василев и бившия общински ръководител на ГЕРБ, сега областен координатор на НФСБ, избраха за Председател Генади Велков. Той получи подкрепата на 22 от общинските съветници и стана гарант за това, че в Общинския съвет всичко ще продължи и ще има пълна приемственост.

Сподели в социалните мрежи