logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Община Видин и архитект Ангел Недялков в закононарушение за строеж

Както при допускането на строежа, с разрешението за строеж и реализанията му, така и с одобрението на документите са извършени редица нарушения на Закона за устройство на територията.

Въпреки протеста, организиран от видинските граждани, част от общинските съветници от екипа на „Единни за промяна“ и г-жа Росица Кирова лично, Пламен Трифонов заяви, че кръговото ще го има: „Законно, незаконно- нема да го махнеме. Ще се бави, бави и накрая – я камилата, я камиларя, ще се забрави.“

И ето, че истината излезе наяве! Наказаха главният архитект на Видин Ангел Недялков, заради незаконно разрешение за строеж в участъка пред жп гарата в града. Видинският районен съд потвърди наказателното постановление на Дирекцията за национален строителен контрол- София, с което архитектът ще трябва да плати хиляда лева.

През есента на миналата година, г-жа Росица Кирова, заедно с видинските граждани, сигнализираха, че има проблем с този строеж, че същият е незаконен и нарушава всички норми и правила, заради които Общината редовно глобява гражданите. Разликата беше само една, че закононарушението се извършваше от главния архитект и кмета на община Видин, тоест от Общината, и то със съгласието на голяма част от общинските съветници от Реформаторския блок, ГЕРБ и групата на Пламен Трифонов.

Припомняме случая. Районът на въпросния строеж попада в защитена територия за опазване на културното историческо наследство. Освен че жп гарата във Видин е паметник на културата, пред нея се намира един от най-емблематичните войнишки паметници на загиналите в Сръбско-българската война – паметникът на Скърбящия воин.

Първо, преди да се разреши каквато и да е строителство там, е задължително уведомяването и съгласуването с Министерството на културата. Такова съгласуване от страна на общината нямаше! Незаконно!

Второ, Недялков разреши строеж, с който да бъде реорганизирано движението около паметника на Скърбящия войн и приспособяване на част от сградата на жп гарата за общинска автогара. В проектната документация беше посочено, че ще се извършват ремонтни дейности, а при проверката на Дирекция за национален строителен контрол  е установено, че се касае за реконструкция. Отново незаконно! Главният архитект на Видин си позволи да наруши Закона за устройство на територията и Закона за културното наследство.

Случи се! По силата на закона, с борбения дух на гражданите и след дълга битка, онези, които с години съсипват облика на града ни бяха забелязани и от контролните органи! Какво ще се случи с големия проект „Зелена и достъпна градска среда – Видин“, по който се направи новата част на градската градина, или парк „Рова“, там където пейките са наблъскани една върху друга и велоалеята е с неясен край?

Очакваме развитие, защото гражданите са корективът на местната власт и от нас зависи дали ще допуснем още нередности и дали ще позволим системата да работи само в интерес на онези, които са на власт, но винаги против гражданите!

ЗАВИСИ ОТ НАС!

548c3755334de stroej-nova-gara 3ce4d44749e012f5275c6f036134343f path_161116

Сподели в социалните мрежи