logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Общински съвет – Видин реши да работи „на тъмно“, отказа да намали заплатите си

Видинският общински съвет отказа да приеме предложението на групата от гражданско обединение „Единни за промяна“ заседанията да бъдат достъпни до гражданите и да се излъчват онлайн. Същият отпор срещна и искането на „Единни за промяна“ да се намалят възнагражденията за участие в комисиите, парите за председателите на комисии, както и тези за заместник-председателите на Общинския съвет.

Предложенията бяха направени на първото редовно заседание на Общинския съвет във Видин, но получиха категоричен отказ от съветниците от ГЕРБ, десните сили от коалиция „Надежда“ и ДПС, които не допуснаха исканията да бъдат включени за разглеждане в дневния ред.

„Всъщност не съм учудена от начина, по който започва да работи този Общински съвет. Дълбоко обаче ме притеснява какво ще получат гражданите на община Видин в края на този мандат, ако се работи по този начин“, коментира водачът на групата от „Единни за промяна“ Росица Кирова. Тя не скри възмущението си, че новият Общински съвет отказва да работи прозрачно и ясно в интерес на хората, който са му гласували доверие. По този начин действията на съветниците ще остават на тъмно от погледите на видинчани и ще се работи скрито от интересите на обикновените хора.

В отговор председателят на Общинския съвет Генади Велков заяви, че се водят разговори с местна телевизия за такова онлайн излъчване, но кога и дали ще се вземе някога такова решение изобщо не стана ясно.

„За гражданите на Видин, както и за съветниците от „Единни за промяна“ е важно да се допусне директно онлайн излъчване и качване на сайта на община Видин на пълен видео запис на заседанията на Общинския съвет. Такава практика съществува в редица общини в България. При срещите и разговорите ни с жителите на община Видин основната присъстваща тема е публичността и прозрачността на заседанията. Прозрачност при вземане на решения, които касаят общината и нейните жители. По-голяма и точна информираност на гражданите за това как протичат заседанията на общинските съветници в цялостния им вид – от началото до края. Смятам, че работата на общинските съветници и общинската администрация трябва да бъде в полза на гражданите и да дава възможност за пълна информираност на онези, които се интересуват“, бе категорична Росица Кирова.

Изненадващо общинските съветници в затъналата в борчове до шия дунавска община отказаха и да намаляват възнагражденията си.

edinni2511-2 IMG_4632

Сподели в социалните мрежи