logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Изложба, посветена на Екзарх Антим I откриха във Видин

Изложба, посветена на екзарх Антим Първи, беше открита днес в Държавен архив – Видин. Тя се организира от Видинска света митрополия в рамките на празничната програма по повод 127 години от кончината на Първия Български екзарх и Видински митрополит Антим.

На откриването присъстваха видински общественици, граждани и ученици от професионалната математическа гимназия, която носи името на първия български екзарх и председател на първия български парламент. Общинският съветник Светослав Петков, от името на „Единни за промяна“, също уважи поканата за откриването на изложбата.

Изложбата е наречена „Вяра и държавност“, а в нея са показани оригинални документи, свързани с живота и делото на Екзарх Антим Първи. Оригиналната му диплома от Богословското училище на остров Халки в Гърция, документи и кореспонденция с Цариград, книга за дарения, събирани за изграждането на мавзолея – паметник на Антим I и архив със снимки от откриването му.

Програмата за отбелязването на 127-годишнина от кончината на първия български екзарх и митрополит продължава на 1 декември от 12:30 часа с поднасяне на венци и цветя пред Гробницата- паметник на екзарх Антим Първи във Видин.

 

DSC03023 DSC03022 DSC03020 DSC03025

Сподели в социалните мрежи