logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Никулден е!

На 6 декември почитаме Свети Николай Чудотворец – покровител на рибарите, мореплавателите, банкерите, търговците и дарителите. Наричаме го още „Победоносец“, „Мокрия Свети Никола“, „рибния светец“ и други.

Никулден заема важно място в българската празнична традиция. Според народните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Николай се паднали водите. Било му отредено да ходи по вода, да води кораби и да спира ветрове и морета.

В образа на свети Николай се преплитат чертите на добродетелния християнин и на езически бог (Посейдон). Това е причината българите да го почитат като патрон на моряците и рибарите, както и като покровител на океаните, моретата, реките и езерата. Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата, а лодките и корабите не плават в открито море.

Според други легенди, Николай Мириклииски Чудотворец още като младеж наследил голямо богатство от баща си, което раздал на децата и бедните си съграждани. За това на този ден почитаме светеца и като пазител на семейството и дома, имота, стоката и добротата.

На Никулден българите приготвят богата празнична трапеза, а основното ястие е рибата. Приготвя се предимно шаран – той се смята за „слугата“ на Свети Никола. На този ден в дома се украсява и коледната елха.

Честит празник на всички рибари! Нека през годината да ви спохожда богат улов!

Честит празник на моряците! Бъдете предпазливи в професията, попътен вятър и безпроблемно плаване!

Честит празник на банкерите и търговците! Желаем ви точни сметки и големи бонуси!

Честит празник на всички, носещи името Николай, Никола и производните му!

Сподели в социалните мрежи