logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Време е да помечтаем…

Рекламна обиколка в Северозапада на депутатите от Реформаторския блок, предвождани от г-н Вили Лилков и част от депутатите от Северозападния регион.

Депутати от Северозапада, заедно със заместник министъра на МРРБ Иван Аспарухов се срещнаха с кметове и общински съветници от региона, за да представят разработка за Целенасочена инвестиционна програма за развитие и съживяване на Северозападна България.

На срещата обаче не се появи нито един народен представител от управляващата партия ГЕРБ и това доведе до критика от страна на присъстващите.
„Не можем да си заравяме главата в пясъка и да не отчетем отсъствието, голямото отсъствие на представителите на ГЕРБ. Защото каквото и да говорим това е голямата партия, която предопределя развитието на страната като цяло и нашия регион в частност“, каза народният представител от Враца Явор Хайтов.

DSCN4288Така наречената Целенасочена Инвестиционна програма според сайта на МРРБ цели повишаване на заетостта на населението и привличане на инвестиции в икономически изоставащите райони в страната.
„Нали сте наясно, че за това мечтаем“, заяви заместник министъра на Регионалното развитие. „Пари за тези проекти няма.“

Странното е, че в тази програма са включени само проекти, които са финансирани или предстои да бъдат финансирани от държавата и Европейския съюз по различни, съществуващи до момента, програми. Ето и пример: В тази програма, с която ни запознаха депутатите, от северозападния регион фигурират пречиствателните станции, които би трябвало да се изградят за населени места над 2000 души.

Повтарям „би трябвало“. Каква е заслугата на групата депутати, както и на областна управа – Видин, не е ясно.

Този знаменит план има три части – инвестиционна, координираща и банка „Идеи“. За Видин в инвестиционната част е заложено за финансиране само Развитие на северна промишлена зона. Съгласно разработения от Герго Гергов интегриран план.

В банка „Идеи“ има предвидени два проекта свързани с Видин. Прословутият Интермодален терминал, за който депутатите от управляващото мнозинство, най-вече Владо Тошев и местният ГЕРБ обясняваха, че вече се е случил още преди две години. Същият е предвиден за периода 2020-2027 г. Всъщност в графа „осигурено финансиране“ в таблицата на МРРБ е написано с червени букви „НЯМА“. Но някога от 2020 до 2027 година, може би, този „проект“ или по-точно тази хрумка ще бъде осъществена, АКО се намери финансиране.

Вторият проект, предвиден за периода 2020-2027 година, е Целогодишен експозиционен център в сградата на бившето военно поделение. За същия период – от 2020 до 2027 година е предвиден още един проект за стимулиране развитието на земеделието в региона. Как и с какво, не е ясно.

Трите проекта за Видин, естествено нямат осигурено финансиране и са с неясна реализация и то след 2020та.

В програмата са залегнали проекти, които са разработвани последните 5-6 години от различни общински администрации. За някои от тях Герго Гергов обширно е информирал видинчани през изминалите 2-3 години.

Защо отново днес някой ни разказва за тях и какво ново всъщност ни казаха депутатите?

Как и какъв е ефекта на мечтите върху икономическия подем, разцвет, цъфтеж на региона, всеки трябва да прецени сам. Огледайте се…

DSCN4276 

Сподели в социалните мрежи