logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ НА „ЕДИННИ ЗА ПРОМЯНА“

П Р О Т Е С Т Н А   Д Е К Л А Р А Ц И Я

ОТ ГРАЖДАНСКО ОБЕДИНЕНИЕ „ЕДИННИ ЗА ПРОМЯНА“ ГР. ВИДИН

 

 

 

 

ДО ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ 43-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

ДО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВОТО НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ В БЪЛГАРИЯ

 

Уважаеми дами и господа,

В Чл. 20 от Конституцията на Република България е записано:

„Държавата създава условия за балансирано развитие на отделните райони на страната и подпомага териториалните органи и дейности чрез финансовата, кредитната и инвестиционната политика“.

През последните 25 години Българското правителство системно пренебрегва Северозападния регион на страната, не създава условия за развитието му и целенасочено регионът е доведен до крайна бедност.

След отпадането на скоростния път Видин-София от националните приоритети  през миналата година, преди дни разбрахме, че отпада от приоритетите на правителството и изграждането на скоростната жп линия Видин-София. За всички граждани на област Видин това означава едно – настоящето правителство избира удобно да загърби проблемите на региона. Българската държава не създава условия за балансирано развитие на отделните райони на страната и системно насочва през последните седем години финансовите ресурси, планирани за Северозападна България към района на София и южната част на страната.

Спазването на Конституцията на Република България не би трябвало да затруднява онези от вас, за които върховенството на закона е над личните интереси. Благоденствието на един регион не трябва да бъде за сметка на останалите. Българските граждани имат равни права и задължения, независимо от това в коя част на държавата са родени и живеят.

 

Изразяваме своето несъгласие с държавната политика по отношение на Видин и региона.

Остро осъждаме целенасочената политика на правителството и парламента за унищожаване на Северозападна България.

Остро осъждаме престъпното мълчание, с което депутатите от управляващата коалиция приемат решенията на правителството.

Остро осъждаме поведението на местната власт в лицето на Кмета на Община Видин и безропотното му приемане на подобно престъпно и унищожително отношение към Видинския регион.

Остро осъждаме поведението на Областния управител на област Видин и депутатите от управляващото мнозинство от областта, които със своето поведение и липсата на активна позиция не защитиха правото ни на достойно съществуване.

 

Уважаеми дами и господа, вашето отношение към старопрестолния Видин, към града, който последен е паднал под османско робство, към гордите българи, които все още живеят тук ще остане в историята като позорно петно и като пример за това как не трябва да се управлява държава. Причина за икономическата изостаналост и демографския срив в региона е именно политиката на правителството през последните години.

От един развит и прекрасен край на България вие успешно създадохте територия.

Територия, до която днес няма път, липсва инфраструктура, липсват комуникации.

 

edinni02edinni01

Сподели в социалните мрежи