logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Злато за Цвети, сребро за Сашо и много надежди за равен достъп до спорт за децата на Видин

„ГУБИМ ДЕЦАТА НА ВИДИН, А ТЕ ТРЯБВА ДА СА В СПОРТНИТЕ ЗАЛИ И ДА СПОРТУВАТ“, сподели за „Единни за промяна“ треньорът по самбо Пламен Петров.

Златен медал за Цвети, световната и европейска шампионка по самбо в Републиканския шампионат за мъже и жени в Панагюрище 2016г. Само на 20 години, младата спортистка се бори в категория до 48 кг.-жени. С това постижение Цветелина Цветанова си гарантира участие на световното състезание по самбо.

Отново шампион, Цвети доказва, че е необходимост и трябва все повече деца да влизат в залите и да тренират. А за да бъде ефективна тренировката и децата да имат професионална наклонност към спорта – стадионът, спортните зали и терени в града трябва да бъдат достъпни за всички. Основна функция на Община Видин е да създава възможност на децата да спортуват свободно, не само за да развиват професионално спортни умения, а и за да могат да бъдат предпазвани от рисковете на улицата. Това каза Пламен Петров – треньорът по самбо и почетен гражданин на Видин:

„Спортът е страхотно нещо и ако някои от управляващите в града не го осъзнават е много жалко. Губим децата на Видин, а би трябвало да бъдат в спортните зали и да спортуват. Управляващите трябва да помогнат на децата именно да са в залите, защото спортът е най-важната превенция. Така децата ще са освен здрави, и защитени. Нямаме професия треньор, нямаме спортно училище. От 28 областни центрове, само Видин и Монтана са без спортни училища. Ние нямаме средства, бутаме го някак, караме само на мускули, а това са видинските деца, ако ние не им предоставим възможност да тренират тук, те просто бягат. Децата трябва да са в залите и на стадионите, това е истината.“

12074785_1124549464251477_7266230635514825512_nЦвети Цветанова е страхотен боец. По-малка е на килограми за категорията, в която се състезава и въпреки това бие всички жени, които са 1/5 по-тежки от нея. Студентка е първа година в НСА, но е категорична, че ще играе за Видин и клуба си. Това, което липсва е помощ от страна на общината и управляващите, които могат да помогнат с дребни финансови средства, някоя такса за участие в състезание или един треньорски щат за спортния клуб, обясни още г-н Пламен Петров.

Изненада на Републиканския шампионат се оказа състезателят от Видин Сашо Янев, който е част от отбора на „Единни за промяна“. Той завоюва второ място в категория до 90 кг.- мъже.

На 15 годишна възраст Сашо става световен шампион при младежите, участва на последното първенство през 2005 година и след това прекратява тренировките. Държавата не се грижи за спортистите с високи постижения, а живота изисква да се грижиш за семейство и си осигуриш достоен поминък, работа. Тази година обаче, след 8 години прекъсване, малко нахъсване от приятели и по-малко от 20 тренировки Сашо успя да вземе среброто на тазгодишния републикански шампионат.

„Не съм изненадан от второто място, можеше и първо да бъде, но подготовката ми не беше достатъчна, а и честно казано от години не съм се борил изобщо… горе долу от осем години. Трябва все повече млади хора да тренират, но се иска желание, бази, където да тренират, насоки от родителите и най-вече отдаден треньор в залата“, сподели Сашо, който е убеден, че с повече подготовка всичко е постижимо.

С четирима мъже и една жена спортният клуб „Борба, самбо и джудо“ се върна от републиканския шампионат с два златни, един сребърен и два бронзови медала. Така клубът си извоюва виза за предстоящото световно първенство и ще участва с пълен отбор.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

12191605_1654882151455316_831556520731761245_n

Сподели в социалните мрежи