logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Община Видин ще подпомага спортните клубове с нови, ясни правила

Кметът на Видин Огнян Ценков оттегли предложението за промени в проекта за изменение и допълнение на Правилника за реда и условията за субсидиране на дейностите на спортните организации и експлоатация на спортните обекти и съоръжения в община Видин. Причината е липсата на програма за развитие на спорта на територията на община Видин и липсата на стратегия, за това как се предвижда да бъдат развивани спортните дейности и да се ползват спортните съоръжения на територията на общината.

Предложението на председателят на групата общински съветници от „Единни за промяна“ Росица Кирова е за изработване на стратегия и приоритети за следващите 5 години, програма за развитието за следващите 5 години и ясни, обективни критерии за подпомагане на спортните клубове в дейността им. Целта трябва да бъде една: широк достъп на видинските деца до спортни услуги и спортни съоръжения на територията на общината.

Позицията на общинските съветници от „Единни за промяна“ за бъдещето на спорта и децата, които ползват спортни услуги във Видин се прие от кмета на града Огнян Ценков с обещание за цялостно разработване на стратегия за развитието на спорта.

„Аз искам по този въпрос да има консенсус. Виждам, че има пропуски и различни мнения, но ни трябват обективни критерии. Това решение засяга много хора в града и на първо място видинските деца. Съгласен съм да изработим стратегия и обещавам лично да участвам в изработването и.“, каза кмета на община Видин.

Основната идея е във Видин да се развива масовият детски спорт, да не се делят спортовете на престижни и непрестижни, а децата на заслужили и незаслужили. Община Видин трябва да се грижи за всички деца, които спортуват и да насърчава спортните клубове да развиват своята дейност в полза на видинските деца от 1 до 18 годишна възраст. Колкото повече деца пълнят залите и стадионите, толкова по-малко ще са онези с проблемите на улицата. Грижа на общината е след като се дават пари, същите да се ползват от колкото се може по-голяма група хора.

Порочната практика  да се субсидират„любими“ спортни клубове, за сметка на останалите трябва да се прекрати. На тероторията на община Видин функционират около 30 спортни клуба и 25 от тях развиват дейност. И докато за миналата година само един клуб е получил 100% от заложеното финансиране, при това финансиране от 124 000 лв., както и само на този клуб са изплатени от общината всички месечни възнаграждения за треньорска дейност, то останалите са получавали по 20% от заложното финансиране без предвидените за треньори средства.

„Ако успеем да убедим видинските деца да спортуват повече и помогнем на клубовете да популяризират и разширят дейността си ще сме постигнали много. Здравето, дисциплината, борбеността, колектовният дух на видинчани ще ни върнат изгубеното през годините. Всичко зависи от нас и приоритетите, които общината ще избере да следва. Спортните ни бази трябва да са достъпни за всички спортни клубове. Те са общински и ние трябва да се погрижим за състоянието им. И ако уважаваме парите на видинчани, няма да позволиме те да са разпиляват с лека ръка. Ще ги използваме разумно в интерес на цялата общност. Аз благодаря на кмета на Видин, г-н Ценков, че пое протегнатата ръка и оттегли това предложение. Нужна ни е обща цел и стратегия за развитие на спорта и ние ще учасваме актино в изработването и. Разчитам на представителите на спортните клубове и гражданите, защото тяхното мнение е важно. Важни са видинските деца, важно е да подкрепяме всеки, който ще направи общината ни по-привлекателно място за живеене. В миналото имахме престижна школа по тнис на маса, гребане, самбо, джудо, борба. Днес видинските деца заминават да играят във футболни клубове извън Видин, а клубът с най-високо субсидиране от общината си купува играчи от Враца и Монтана … Да прекъснем тази практика и да инвестираме в децата на Видин.“ – коментира Росица Кирова, председател на групата общински съветници от „Единни за промяна“.

Сподели в социалните мрежи