logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Справедливост поискаха спортните клубове във Видин

Да се изработи нов правилник за подпомагане на спортните клубове във Видин, в който да няма разделение на индивидуални и колективни спортове, а основен критерии за субсидиране да е масовия спорт и броя на спортуващите деца. Това беше основното искане на представителите на спорта в града и треньорите, които работят на самостоятелна издръжка.

На срещата във връзка с проекта за нов правилник за субсидиране, представен от кмета на Видин Огнян Ценков, общински съветници, треньори и граждани обобщиха, че в правилника има нередности и трябва да бъде преработен. Предложеният правилник беше посрещнат с неодобрение почти от всички в залата.

„Мен лично ме притесни факта, че в правилника е посочено финансиране от 70% за колективни спортове и 30% за индивидуални. Което означава, че при наличие на 270 000лв. за спорт – ще бъдат разпределени 200 000 за три спорта (футбол, баскетбол и волейбол) и 70 000 за останалите. Колко са спортуващите в тези три спорта и колко са в останалите 15/16. Каква е целта на субсидирането? Да задържим децата в залите или да финансираме ръководствата на тези спортни клубове?“, попита Милен Милчев, част от „Единни за промяна“, състезател и треньор в СК „Борба, самбо и джудо“.

13-12-09-97165_1„Управлението на спорта в предишни години беше престъпно. През 2014г. моят клуб трябваше да получи 16 000лв., а футболът – 86 000лв., ние получихме 0 лв., а футболът получи 86 000лв. Допълнително се решиха за футбола още 26 000лв., а за нас 6 000лв. И отново ние не получихме нищо, а на футбола му бяха изплатени 100% от сумата. Ако знам, че нашият клуб ще получи пари, ще мога да си планирам нещата“, коментира и треньорът Пламен Петров.

Председателят на спортната комисия Цецо Иванов предложи на следващото заседание на Общински съвет да се гласуват средствата, предвидени за спортните клубове, но да се върне за преработка предложението на кмета за нов правилник.

„Когато прочетох новия правилник се оказа, че вече съм го чел. Изведнъж разбрах, че вие сте преписали дословно наредбата на Бургас. Абсолютно със запетайките, аз предлагам общинската комисия по младежта и спорта да изработи една нова програма“

Д-р Цветан Ценков направи предложение да бъдат предвидени средства за заплащане възнаграждения на 10 треньора от община Видин.

„Преди четири години същите тия проблеми ги коментирахме в същата зала. Има решение на Общинския съвет, което не се спазва, а то е да получават заплати 10 треньора по важните социално-значими спортове за Видин, това кои са ще го реши ръководството на общината. Умолявам ви да си вкарате това решение в проекта за наредба“, коментира д-р Цветан Ценков.

Росица Кирова от „Единни за промяна“ предложи да се изработи методика за субсидиране, като основен критерии да е броят на децата, които ползват спортните услуги на даден спортен клуб, съобразен с определените спортни постижения и спортно майсторство. Според „Единни за промяна“ трябва да се направят допълнителни изменения на програмата, за да може ефективно да се разпределят средствата.

Председателите и треньорите на спортните клубове поискаха справедливо разпределение на общинската субсидия и възможност да участват в изработването на новата програма за подпомагане. Председателят на клуба по кану-каяк „Ванто-Видин“ Юрий Кирилов предложи общината да използва финансовата рамка на Министерството на спорта.

„Рамката е изготвена от най – големите светила на спорта и защо е необходимо да я преписваме от друга община. За мен най- правилно е, ако един спортен клуб е изкарал 5 000лв. през годината, съгласно тази рамка на Министерството на спорта, общината да финансира този клуб със същата сума“

Председателят на шахматния клуб Евтим Стефанов определи предложения правилник като обиден за спортното общество във Видин. Неговото предложение беше да се премахване разделението индивидуални и колективни спортове, а при финансирането на спортните клубове да се взима предвид и масовия спорт.

4756340136f5f0a35e83ab03967c26e7От волейболният клуб в града обясниха, че събират такси, защото това е единственият начин да се финансират. Парите, които са получавали от общината са разходвани само за състезателна дейност.

„Кандидатстваме и по проекти, като коефициент са били децата на видинските, а треньори са били учителите по физическо възпитание. Имаме добри състезателки, които не играят за нашия клуб „Бдин-Вида“, защото предпочитат да играят за други клубове, които имат по-добра материална база и са обезпечени по-добре финансово.“, обясни пред колегите си Снежана Гечева, треньор на волейболния клуб.

Не може общината да обгрижва само футболния клуб, а той да играе от години във „В“ футболна група, да не се развива и да има съмнителни финансови отчети категоричен е общинският съветник Георги Веселинов:

„Футбола е цар футбол, но какво се случва във Видин? Ходят по 100 човека да гледат футбол, а ние си играем във „В“ група. Отделно от общината, футболният клуб „Бдин“ получава пари от фирми и така нататък. Режете, господин Ценков, до кост! Положението е страшно и вие за три месеца го видяхте с очите си“, апелира общинският съветник.

В края на срещата се реши проектът за нов правилник на кмета Огнян Ценков да бъде преработен съвместно от експертна група с представители на спортните клубове, Общински съвет и общинска администрация. На предстоящото заседание на Общински съвет – Видин обаче ще се гласува разпределение на субсидията за спортните клубове, въпреки, че правилник ще бъде направен по-късно. Така ще се помогне на спортните клубове да не прекъсват своята дейност.

Сподели в социалните мрежи