logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Видинчани излязоха на протест срещу дискриминационната политика към Северозападна България

 

Видинчани излязоха на мирен протест в понеделник сутрин пред сградата на „Бюрото по труда“ в областния град. Недоволството на хората бе провокирано от скандалното и унизително отношение на „Агенцията по заетостта“ при определянето на фирмите и разпределянето на 8,1 млн.лв. по схема „Обучения и заетост“. По нея само една видинска фирма е получила одобрение за скромните 3 работни места. В същото време фирма, развиваща дейност по Черноморието, е получила 266 работни места.
„Три работни места на фона на тежката и смазваща безработица във Видинска област, която е два пъти по-висока от средната за страната. За пореден път изразяваме своето възмущение от дългогодишната дискриминационна политика на управляващите към хората, живеещи в област Видин. Отново сме свидетели на грубо погазване на справедливостта от страна на „Агенцията по заетостта“, която е на пряко подчинение на министър Ивайло Калфин“, заявиха в протестното си писмо, адресирано до премиера Бойко Борисов, представителите на гражданско обединение „Единни за промяна“, гражданско сдружение „ДНЕС“ и гражданско сдружение „Аз обичам Видин“
„Питаме г-н Калфин на какъв принцип разпредели 8,1 млн. лв. по схемата „Обучения и заетост“ и защо за пореден път Видин и регионът са извън приоритетите на правителството?“, каза лидерът на гражданско обединение „Единни за промяна“ Росица Кирова.
Пред представителите на медиите, Росица Кирова, която е и един от големите работодатели в региона обясни, че още на втория ден, след старта за кандидатстване по програмата, приемът на документи е бил прекратен. Обяснението пък било, че така е разпоредено от София.
IMG_5079„Подобни програми трябва да са с ясни, точни и прозрачни критерии. И най-важният критерий е необходимостта от тези работни места. Това ли са прословутите преференции за Северозападна България?! Приказките на управляващите за приоритети и равномерно развитие на регионите все повече започват да приличат на една огромна опашата лъжа. За голямо съжаление опашката на лъжата помита хората от Видинския регион. Това е големият проблем, срещу който ние, като работодатели и граждани на Видин, протестираме“, заяви Росица Кирова. Тя не скри възмущението си и от празните обещания на представители на Реформаторския блок, които преди време публично обявиха, че ще изготвят целенасочена програма за развитие на Северозапада. „Така ли лобират за Видин и Северозападна България?! Или може би въпросната прословута програма ще влезе в действие, когато в региона не остане нито един жител. Писането на програми и стратегии през последните години ни доведе до това положение. Ако управляващите наистина искат да помогнат на хората от този край на България, могат да го сторят и без да пишат стратегии и програми“, допълни още Кирова.
В протестното си писмо видинчани настояват „Агенцията по заетостта“ да анулира обявения избор и обяви публично ясни критерии за избор, в които задължително да се дадат преференции на населените места с висока безработица.
„Ще продължим да браним достойнството си срещу високомерието и наглостта на управляващите. Видин е все още в пределите на българската държава“, издигнаха глас протестиращите.
От централния площад „Бдинци“ протестът се отправи към областната администрация, където недоволните видинчани връчиха своето протестно писмо на областния управител Момчил Станков с искането то да бъде предадено на премиера Бойко Борисов.

Сподели в социалните мрежи