logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

ПРОЛЕТ ПУКНА ВЪВ ВИДИН, КОМАРИТЕ – НЕ!

Тормоз, бич и мъчително изпитание се оказват комарите във Видин и то в най-хубавите сезони на годината. Всяка пролет и всяко лято в града се образуват стада от комари, които видинчани наричат врабчета, основно заради големината им. Всяка година нивото на река Дунав се покачва и когато то започне да намалява, а времето да се затопля, комарите излизат на лов из града. Мъчителен лов за всички граждани и най-вече за гостите на града ни, които не са свикнали с кръвопийците и начина им на пребиваване в крайдунавския град.

Какво се случва със санитарното пръскане против комари към днешна дата?

Всеки нормален човек, живеещ тук е наясно, че в нашия край водим дългогодишна битка с комарите, която все не успяваме да спечелим. А тази година? Повтаря ли се всичко отново?

Проблемът не е само във Видин. Появява се във всички крайдунавски градове от българска и румънска страна. Кметът на Калафат Мирча Гуца, обаче, успява да спечели войната с комарите. Години наред. А видинчани усещат вкуса на поражението с всяко ухапване.

20160412_175852Факт е, че предишният кмет на града ни Герго Гергов не се пребори с хапещите насекоми през целия си четиригодишен мандат. Видин има прекрасна градска градина, на която да се наслади човек през пролетта и лятото е изпитание. Поради особеностите на релефа около града ни има редица зони със застояли водни площи. От години липсват градоустройствени решения по този въпрос. Всяка година се борим мъчително с последствията, а не с причината за проблема … и така до следващата пролет, когато отново се оказваме закъснели.

Според много видинчани предпоставка за размножаването на комарите е и самият препарат, с който „уж“ се третира града. Четири години във Видин мирише на понички и пържено олио, а на вечните ни съжители комарите това никак не попречи да се размножават и живеят спокойно в града ни. Явно препаратът е слаб или неподходящ и подобен род решения не вършат работа.

Община Видин разполага с нова машина за третиране против комари. Но не я ползва. Ситуацията много прилича на примера с училищния автобус на общината, който няколко години събираше прах на паркинга зад високата сграда. Въпреки нуждата от ползването на автобуса, никой не го подкара… Примерите за ефективност на управлението не спират до тук. Всички знаем за едно от видинските училища, което разполага с нова, оборудвана по европейски проект, фитнес зала. Под ключ. За да не се амортизира …

На пресконференция през месец февруари, кметът на Видин Огнян Ценков обясни ситуацията и поясни, че пари за справянето с комарите се отпускат от Министерството на финансите към Асоциацията на дунавските общини. От Асоциацията парите се разпределят към общините, които третират съответните терени. „За миналата година не са отпуснати такива средства. Терените за пръскане срещу комарите се одобряват и от областния управител“, ни каза Огнян Ценков и припомни, че в началото на месец февруари се е провело заседание на Асоциацията на дунавските общини в Русе, където този проблем е обсъден, като се очаква да бъдат отпуснати средства. Същият ни увери, че ще бъдат предприети мерки за обработка на терените край река Дунав, защото е настъпил периода за първоначална обработка срещу комарите и това ще се случи, независимо от това кога ще бъдат отпуснати средства от Министерството на финансите.

 

Април е ….

Време е да спрем да мечтаем ….! Днес вече е късно, а утре ще ни струва три пъти повече от днес.

20160412_180026 20160412_180649

Сподели в социалните мрежи