logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Слави Трифонов към видинчани: „Да променим системата, да бъдем общност, а не страхливци“

„Рецептата за спасението на Видин е рецепта за цяла България. Трябва общност. Ако не сме общество и ако не съзнаваме правото, което ни дава нашата Конституция, то ще действаме като стадо, имащо нужда от овчар. Да ни стрижат и да блеем“. Думите са на Слави Трифонов, който в четвъртък следобед бе посрещнат с буря от аплодисменти и одобрителни възгласи в зала „Фестивална“ във Видин, чийто капацитет от 1050 седящи места се оказа твърде малък за огромното множество видинчани, дошли за среща с популярния тв водещ, продуцент и изпълнител. Заедно с двама от редколегията – Тошко Йорданов и Филип Станев, Слави Трифонов бе гост в дунавския град по покана на лидера на гражданско обединение „Единни за промяна“ Росица Кирова за среща с младите хора на Видин.

В двучасов откровен разговор Слави Трифонов и неговите колеги отговориха на многото въпроси и тревоги от видинчани – за целенасоченото унищожаване на Видинския край, за обезлюдяването, за бягството на младите хора по гурбет в чужбина, за бездушното отношение на управляващите към Северозападния регион и неговите жители.

„Дойдох по един път, по който щях да родя мъртва котка“. Така коментира Слави Трифонов трагичното състояние на пътната инфраструктура във Видинско и призова жителите му към повече отговорност: „Този ваш кмет е ваш служител и ако вие не го принудите да се чувства като ваш служител, ще се чувствате като негови слуги. Трябва да принудите управляващите да ви оправят пътя“.

13043453_1071484489561352_1395137678342868541_n   „Трябва ни лидер!“ – поискаха младите хора, които изразиха недоволство от гласуваните промени в Изборния кодекс, засягащи провеждането на инициирания от Слави Трифонов референдум.

„Парламентът по един изключително страхлив и нагъл начин прие закон, който съзнателно е направен заради този референдум. Политиците се страхуват, защото този референдум беше подкрепен от над 1 милион души“, заяви Слави, който бе категоричен, че референдум трябва да има, защото това е пряката демокрация.
„Политиците не искат да се изправят срещу такъв референдум, защото ще загубят. Но, в крайна сметка, никой не може да го спре. Затова играят хитри, според тях, игрички референдумът да се проведе през месец август, когато хората са на почивка, за да няма достатъчно избирателна активност и той да се провали. Но това не е спринт и с референдума всичко да приключи. Това е маратон“, каза Слави. Той и колегите му бяха единодушни, че с това пряко гласуване на българите се дава възможността да изразят своето мнение. „И ако не искат да гласуват и предпочетат да си почиват, то значи тези условия на живот им харесват. Аз няма да спра, ако този референдум не се реализира. Ще видя какво ще стане, ще направя всичко, което зависи от моята съвест и съвестта на хората, с които съм се събрал, и ще продължа. Няма да спра, защото иначе няма да мога да се гледам в огледалото“, обяви Слави Трифонов. Той поясни, че заради срещата си с видинчани е оставил вечерното си тв шоу в ръцете на колегите: „Защото за мен е по-важно да видя вас и да ви чуя. Откровеността е качество, което могат да имат само смелите хора“.

„Винаги сме търсили лидери, но истината е в това, че ние сами трябва да се справим. Като общество да положим усилия, да бъдем честни и почтени един към друг“, заяви Слави Трифонов. В отговор на въпрос от залата – какво би препоръчал на видинчани и дали ни трябва нова френска революция, Слави апелира към множеството младежи и девойки към смелост, самочувствие, инициативност и всеотдайност. „Да променим системата – това е залегнало в референдума. Не бъдете страхливци, скъпи приятели. Не говоря за глупавата смелост. Не бъдете страхливи, защото губим не само своето самоуважение, но и уважението на останалите. Човек трябва да живее достойно и пълноценно“, каза още Трифонов, който изрази увереност за нови срещи с младата сила на Видин и събудилото се гражданско общество.

 

13043265_1071484582894676_5912218632955206246_n 13062464_1117939364893140_5040895366750176260_n

Сподели в социалните мрежи