logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

„Единни за промяна“ сезират главния прокурор за разпореждане с публична общинска собственост във Видин

Председателят на групата общински съветници от „Единни за промяна“ Росица Кирова е подала сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за подготвено финализиране на фрапиращо закононарушение, заложено още от 2007 г. във Видин. Това обявиха Кирова и колегите й общински съветници на пресконференция в понеделник.

В писмото, адресирано и до прокуратурата във Видин, Кирова алармира обвинител номер 1, че на насроченото за 31 май заседание на Общинския съвет е внесено предложение за продажба чрез търг на общински терен, актуван за частна общинска собственост. С това са погазени Законът за общинската собственост (ЗОС) и Общият устройствен план на община Видин.

В подкрепа на обоснованите си предположения за извършване на закононарушения от „Единни за промяна“ прилагат издадени през годините от общинската администрация неправомерни актове около имота, ползван като частна автогара, целящи облагодетелстване на определени лица.

„Съгласно Общия устройствен план на община Видин този имот е част от улица, а улиците са публична общинска собственост. Подробният устройствен план също предвижда събирателна улица и целият район е свързан с гаровия площад на Видин. До момента няма решение на Общинския съвет, с което този имот да е обявен за частна общинска собственост, няма отпаднало предназначение. Имотът и в момента е събирателна улица, какъвто е бил по действащия план към 2007 г.“, посочва в сигнала си Росица Кирова.

Тя настоява както прокуратурата, така и колегите й от всички останали групи в Общинския съвет да защитят обществения интерес на видинчани и с действията си да не узаконяват множеството беззакония, извършвани в предходни местни администрации. От „Единни за промяна“ апелират прокуратурата да направи проверка и при наличие на достатъчно данни за извършено престъпление да образува предварително производство срещу виновните длъжностни лица от община Видин – тези, изготвили документите, и тези, които дори към настоящия момент се опитват да ги прикрият.

От „Единни за промяна“ обявиха, че нарушенията в процедурата около имота са много. Още през 2007 г. някогашен бивш заместник-кмет в община Видин абсолютно неправомерно е издал заповед за частично изменение на Подробния устройствен план, пропускайки, че с този си акт променя предназначението на тази улица. Или, може би, именно затова. „Подобна промяна може да бъде извършена само и единствено след решение на Общинския съвет, каквото на практика няма“, заявиха от „Единни за промяна“.

От групата изразиха тревога, че ако внесеното за разглеждане предложение бъде прието, Общинският съвет не само ще създаде прецедент как може да се разпродават имоти публична собственост, но и извършвайки закононарушение, ще демонстрира как се разхищава собствеността на всички видинчани. Подобни действия са не само грешни, а дълбоко порочни и ощетяващи община Видин и нейните жители, обясниха от „Единни за промяна“.

Наред със сигнала си до прокуратурата, председателят на „Единни за промяна“ писмено е отправил и искане до кмета на община Видин Огнян Ценков да оттегли предложението си за продажбата на имота. Росица Кирова го призовава на основание на чл.91 от АПК да отмени издадената в нарушение заповед от 2007 г. за одобряване на проект за частично изменение на ПУП-ПР в кв.64 к-с „Баба Тонка“ във Видин и отпадане на улицата.

За фрапиращия случай ще бъде уведомен и председателя на Общинския съвет. „Единни за промяна“ изразиха надежда, че местната власт на Видин няма да позволи видинчани да бъдат ощетени, а законът – за пореден път погазен. Защото, ако това се случи, предстои разпродажба на крайдунавския парк, на градския площад, а защо не и на Баба Вида. Каква е разликата? Липсата на клиент, може би, коментират съветниците.

Сподели в социалните мрежи