logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

За вестоносците, хан Крум и мярката на търпимост

В понеделник ни споходи „добра новина“. Като такава я определиха кмет, областен управител и председател на Общински съвет, които обявиха, че Видин щял да си има филиал на университет, макар и по-скромно обявен за обучителен център. Този път към ВУЗ-а в Русе.

Да, подобна новина би била добра и затова сега няма да я сложа в кавички. Под тях обаче слагам личното си съмнение, което не е черногледство. Защо? Ами защото, през последните поне 10-15 години щяхме да имаме „ен“ на брой университети, филиали и центрове. Опитах се да преброя колко пъти такива обикновени хорица като мен, излъгали се да останат да живеят във Видин, сме били нагло мамени. Признавам, не успях в точната бройка, но едно е сигурно – много бяха.

Не знам дали някой си спомня, но през 2004 г. една спукана гума определи разкриване на пета, понеже вече „имахме“ първите четири университетски специалности във Видин към бъдещия филиал на Великотърновския университет. Не, не е майтап. Това обявиха преди 12 г. от ръководството на университета, което по онова време подписа договор за съвместна дейност с областната администрация във Видин. Една от специалностите – международни икономически отношения, буквално била одобрена в последния момент. Всичко станало, когато по пътя към Видин гостите спукали гума и докато я сменяли взели решение филиалът да има прием и по международни икономически отношения. Така с подписването на договора бе поставено официално началото на работата по разкриване на филиал. Начинанието получи и личната подкрепа на тогавашния финансов министър Милен Велчев, който осигури 350 000 лв. за ремонт на сградата на бъдещото учебно заведение. А с разкриването на филиала гръмко обявиха, че са се ангажирали министрите Игор Дамянов и покойния Димитър Калчев.

Намеренията бяха още през следващата учебна година филиалът да приеме първите 150 студенти… Това беше през 2004 г., когато Видин не се сдоби не само с пета, но и с никаква вузова специалност.

През 2006 г. разкрихме още един ВУЗ, но този удари по мащаби предишния. Тогава във Видин обявиха, че в близко бъдеще към Европа, в частност към България, а в още в по-голяма частност към Видин се очакват поне 100 милиона китайски туристи. Данните, позоваващи се на някакви си проучвания, бяха съобщени, от бившият държавен секретар на Берлин от началото на 90-те години, който взе участие в среща, посветена на изграждането на Еврошвейцарски университет във Видин. По думите на госта явен интерес към бъдещото учебно заведение са заявили български и чуждестранни студенти, както и хиляди студенти от Китай. Новото висше учебно заведение във Видин щяло да предлага атрактивни специалисти, сред които въздухоплаване, селски и регионален туризъм. И като символ на приятелство германският гост подари две мечки-сувенири на домакините. Едната се оказа за депутата от НДСВ Нина Чилова, а втората бе за губернатора на Видин Кръстьо Спасов.

Това беше през 2006 г. и видинчани за пореден път бяха излъгани. Е, поне на някои им остана за спомен по една мечка…

Година по-късно бе обявено поредното начинание – Видин ще има филиал на румънски частен университет, в който ще се преподава на три езика – български, румънски и английски. Начинанието предвиждаше годишната такса на студент да не надвишава 300 евро, като първоначално филиалът да стартира с две групи от по 30 студенти по специалностите икономика на туризма и чуждоезиково обучение. Това беше през 2007 г.

Докато наглите обещания заливаха видинчани, то на хората явно много им се догади от „добрите“ новини и през 2009 г. инициираният от общината референдум за университет претърпя провал. Безочието обаче не спря. Дойде 2012 г., когато тогавашният просветен министър Сергей Игнатов гръмко обяви, че СУ „Св. Климент Охридски“ ще разкрие филиал във Видин. С благословията не на кой да е, а лично на премиера Бойко Борисов. „Той каза – „Да, действайте!“, обясни пред видинчани министър Игнатов. Но и това не бе всичко. Като бонус към Видин, наред с разкриване на филиала на Алма Матер, просветникът допълни, че ще разговаря и с ръководството на висшето специализирано училище по аграрни науки в Пловдив, което също да изгради паралелна структура във Видин…

Спирам с жалките примери за „добри“ новини и окрадени надежди.

Някога в древен Рим лошите вестоносци ги убивали. На нашите балкански ширини по времето на хан Крум на крадците им режели ръцете, а на лъжците – езиците, поясни ми една приятелка. Ние обаче живеем в „цивилизовано“ време, в което наглостта и безочието не се наказва. И докато е така ще търпим и ще се правим, че ни е хубаво. А пък на някой може и да е!

P.S. Щях да пропусна. Към новината за най-пресния университет във Видин от този понеделник, тройката демонстрира и благотворителност – осигуряват три стипендии за видински студенти в бъдещия обучителен център. Ще си позволя да дам безплатен съвет – ако искате видинчани да повярват на добрата ви новина, дайте личен пример и запишете в центъра да се изучат децата ви, внуците ви, децата на роднините ви, на съпартийците ви. Ето, така се прави пиар, другарки и другари.

Сподели в социалните мрежи