logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Нужна ли е смяна на името, когато е нужна пълна промяна на целия булевард

Шега или необходимост. „Дунавски вълни“ е наименованието, което приляга най-много на станалия прословут през годините с ремонтите си видински булевард „Панония“. Такава идея лансираха от ГД „България обединена с една цел“, които чрез предложение до председателя на гражданско обединение „Единни за промяна“ Росица Кирова, поискаха Общинският съвет във Видин да узакони преименуването със свое решение.
Щеше да е смешно, ако не беше тъжно са казали хората, но физическото състояние на бул. „Панония“ в момента изцяло би отговаряло на новото наименование, категорични са от „България обединена с една цел“ (БОЕЦ).
Едва ли някой е забравил, че не само Видин и региона, но и поне половин държава си падна от смях, когато ремонтираният след къртовски напъни булевард за близо 5 милиона лева отново бе разкъртен като след бомбардировка заради изграждането на водния цикъл. Последният пък се оказа така професионално изпълнен, че с право от гражданското движение сравняват булевард „Панония“ с туристическа атракция, наподобяваща усещането на участие в рафтинг приключение. „Приликата не свършва дотук – при всеки по-сериозен дъжд, ремонтираният и „водно оциклен“ булевард се превръща в пълноводна река“, уточняват авторите на идеята.
В добавка, но не на последно място, а в унисон с „бурната“ политика на местната власт за цъфтеж на видинската икономика, е и доводът, че с промяна на името и рекламирането в подходяща посока, булевардът ще привлече така нужните на града туристи, с афинитет към екстремни преживявания, както и инвеститори, стига да бъдат допуснати да се насладят на атракцията.
Без подигравки и в съвсем официален и логичен тон е предложението на Росица Кирова, отправено към Общински съвет – Видин: „На територията на Видин има жилищен комплекс под името „Панония“ и това поражда проблеми при кореспонденция, адресна регистрация и др.“.
„Независимо от забавната част на проблема е хубаво обективно да се разгледа възможността за промяна на името на единствения видински булевард. Река Дунав е част от живота на видинчани и смятам, че името „Дунавски вълни“ е подходящо. Що се отнася до останалите мотиви, с които ни запознаха от гражданско движение „БОЕЦ“, оставяме на всеки гражданин да избере между смеха, самоиронията и горчивия плач. Аз не желая да тълкувам символите и решенията на човешкото подсъзнание. Предложението ми е сериозно и с кратка, и ясна мотивация. Останалото в въпрос на избор“, каза Кирова.
Щеще да е смешно, но е факт – в тълковния речник е записано, че трагикомедията е жанр, съчетаващ ситуации на трагедия с комедийни елементи в едно. Видинчани безспорно отдавна са принудени да живеят в такова драматично състояние и май единственият им възможен сценарии е да се надсмеят над себе си.

 

20160624_07443720160624_074736

Сподели в социалните мрежи