logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Хубавият площад на Видин ще се ремонтира, а кварталите ще си приличат на бунища. Усвояване…

Общинските съветници от „Единни за промяна“ остро реагираха срещу наливането на пари за разрушаването на площада на Видин и изграждането на нов и то със съмнително качество и визия, която да го слее с десетките ремонтирани центрове по подобни програми. Позицията си групата изказа по време на редовното заседание на Общинския съвет. Въпреки разумните аргументи и отправените преди повече от половин година питания за изготвяне на проекти за облагородяване и развитие на градските квартали вместо площада, Общинският съвет прие предложението на кмета за кандидатстване с инвестиционен приоритет за основна реконструкция на централна пешеходна зона по „Градска среда“ на ОП „Региони в растеж“.

От общинската администрация и сформиралото се в нейна подкрепа мнозинство в Общинския съвет се оправдаха с взети решения от предходния местен управленец; със страх парите да не бъдат загубени; с липсата на избор за какво да се усвоят средствата; с ограниченията на програмата; с предходни решения на Общинския съвет… Мнозинството обаче пропусна да отбележи многократните настоявания от месеци насам на „Единни за промяна“ проектът да бъде преразгледан, да се изработят инвестиционни проекти за зоната на необлагородените градски квартали и парите да се вложат в обновяване на други райони и обекти, които са в плачевно състояние.

IMG_5297„Ако трябва да цитирам мнението на преждеговорящия, г-н Генади Велков, че никой не ни дава право да решаваме за какво да се използват дадени средства и че нищо не зависи от нас, то е непонятно и безпредметно съществуването на Общински съвет – Видин, както е и безсмислено да се обсъждат предложения, по които някой друг предварително е взел решение“, коментира председателят на групата съветници от „Единни за промяна“ Росица Кирова. Тя обясни, че всеки проект залага определени параметри и всеки негов етап трябва да е съобразен с предходните. Затова е изключително важно какво се залага в тези проекти.

„Въпросът е защо допускаме хора от общинската администрация, които са заложили подобни „приоритети“ за развитие на Видин, да продължават да работят в тази администрация?“, запита риторично Кирова и допълни: „Даваме ли си сметка, че техническата мисъл на управляващата партия-майка ни вкарва в казуси, по които ние нямаме право на избор? И даваме ли си сметка, че често липсата на мнение и претупването на дневния ред осакатяват възможностите ни за пълноценно използване на европейските средства, така че след тях да има траен ефект за гражданите?“.

Кирова не скри, че е изключително скептична да се довери на хората, изработили плана за градско развитие, както и техническите проекти по него. „Не виждам какви ползи ще има за Видин и за видинчани от усвояването на тези пари. Българското общество се превърна в едно чудовище, което е решено на всяка цена да усвои някакви средства, без да се интересува от крайната полза и дали изобщо има такава. Освен, може би, само ползва за усвояващите“, каза Кирова. Тя поясни, че когато Общинският съвет на Видин гласува даден проект, засягащ бъдещия облик на града, то всеки съветник трябва да си даде сметка дали е направено всичко необходимо да има резултат от проекта не само днес, а и в бъдеще.

Мнението на Росица Кирова бе подкрепено и от колегите й от „Единни за промяна“ Вардан Папикян, както и заместник-председателя на Общинския съвет д-р Цветан Ценков. Той заяви, че едва ли има човек в залата, който е против усвояването на средства по европейски програми. Това обаче не трябва да се прави хаотично, без ясна мисъл и цел. Най-важното е да се правят неща в интерес на жителите на общината. Д-р Ценков апелира общинската администрация да направи промени и парите да бъдат вложени в разумни ремонти и строежи на местата в града, чийто проблеми са се задълбочавали с годините. „Общинската администрация е голям длъжник на видинчани. Наливаме пари в центъра, а кварталите тънат в мизерия и са превърнати в бунища“, заяви д-р Ценков.

„Моето питане за ремонта на площада датира от 2015 г., от предходния мандат““, заяви Вардан Папикян. „Тогава на въпроса това ли е най-нуждаещата се зона в града и това ли е основния проблем за решаване при липсата на тротоари в половината квартали в града, получих арогантен и надменен отговор. От онзи момент до днес с колегите ми приканваме да се кандидатства за градски зони и там да се вложат средствата, но без резултат“, каза Папикян.

Според Росица Кирова през последните години се е засилила тенденцията да се отчита усвояване на средства по проекти, без оглед на ползите от това усвояване в дългосрочен план. „Смисълът на програмите е да подобрят състоянието на общинската собственост, така че гражданите да могат да живеят по-добре и в резултат от проектите да се създаде възможност за развитие на региона. Усвояването само за себе си ни води само до увеличаване на цената на водата, която накрая плащаме всички. Убедени сме, че новият площад ще изглежда добре и ще ни хареса първите няколко години. Какво ще се случи обаче след 5, 7 или 10 години?! Трябва ли да загубим идентичност и да прахосаме средства при условие, че бихме могли да направим ремонт на съществуващата настилка и да изградим пешеходни зони там, където има нужда, а такива не са изградени?“, заяви Кирова.

Това са въпросите, на които днес не отговориха онези, които смятат, че избор нямат, но да вдигат ръка могат, дори и без аргументи и вътрешно убеждение, допълниха от „Единни за промяна“.

 

Сподели в социалните мрежи