logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Мариета Георгиева от „Единни за промяна“: Нормален избор за нормално образование

Право на добро образование за всички видински деца – към това призова колегите си в Общинския съвет съветникът от групата на „Единни за промяна“ Мариета Георгиева. По нейна инициатива в петък бе подет дебат в залата по време на редовното заседание относно предложението за утвърждаване на самостоятелни паралелки с пълняемост под задължителния минимум за учебната 2016-2017 г.

От позицията си на съветник, педагог и дългогодишен директор на една от елитните гимназии във Видин, Мариета Георгиева обясни смущението си от факта, че в материалите, съпътстващи предложението, липсват мотиви по искането за утвърждаването на маломерни паралелки.

IMG_5336„Никъде не става ясно, в случай, че тези паралелки бъдат утвърдени, какъв е броят на учителите, които са застрашени. Не е ясно какъв е бюджетът на всяко едно от тези училища и какво е неговото изпълнение“, заяви Георгиева, която определи подобни неясноти като безотговорно отношение. Представителят на „Единни за промяна“ настоя за спазване на законите, предвид искането за утвърждаване на една паралелка в 8 клас, която иначе се формира с държавен план-прием. „Това е абсолютно нарушение и правилата трябва да са за всички“, поясни Георгиева.

По време на своето изказване Мариета Георгиева подчерта, че е категорично против сформирането на слети паралелки, каквато ще бъде обособена в едно от видинските школа и в нея деца от 2 клас ще учат заедно с четвъртокласници.
„Недопустимо е да обучаваме видинските деца в слети паралелки при огромния ресурс, с който разполагаме. И при възможността на пълна свобода всеки да направи нормален избор за нормално образование“, каза още Георгиева и отправи предложения за корекции във внесеното предложение.

След последвалите дебати учудващо все пак мнозинството в Общинския съвет се вслуша в разумните аргументи на „Единни за промяна“ и прие две от направените три предложения от Георгиева.

По време на петъчното заседание предложение за заплащане при ползването за тържества на площада в квартал „Нов път“ направи съветникът от „Единни за промяна“ Даниил Томов. Искането си той аргументира с ширещото се беззаконие в района и неравнопоставеност между жителите на „Нов път“. След съгласуване бе решено предложението на Даниил Томов за допълнение в Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги да бъде внесено за разглеждане на друго заседание, предвид изискването преди това да се подложи на обществено обсъждане.

Сподели в социалните мрежи