logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Година по-късно – Колодрумът продължава да се руши, но вече има цена

„Балък лозе копа, юнак вино пие“ е казал народът. Неговата мъдрост добре описва видинското общинско безхаберие, което за близо година не пожела да забие поне един пирон в уникалния спортен комплекс „Колодрума“.

Толкова време измина, откакто стотици представители, симпатизанти и приятели на гражданско обединение „Единни за промяна“ дни наред прокарваха буквално път през бурените, в което бе обрасло изоставеното спортно съоръжение. На мястото на изтърбушените скамейки доброволците монтираха нови, подмениха металните държачи, част от изпотрошените фундаменти и парапета за безопасност на видинските деца…

Оттогава обаче общината-стопанин не си помръдна и пръстта, за да продължи обновлението по възраждане на комплекса. Затова пък през месец май тази година, въпреки острата реакция на съветниците от „Единни за промяна“, сформираният приятелски кръг в местния общински съвет реши, че трябва да прибира пари от собствеността си, за която така „добре“ полага грижи и определи такса от 400 лв. на ден за ползване на Колодрума за извършване на стопанска дейност и 200 лв. за политическа.

Днес построеният на основите на градската крепостна стена Колодрум си е все оня стар разграден двор, но вече има цена. Другото си е същото – рушащ се, с полу и на половинка окосена тревна площ, гарнирана с плевели, с изпочупена с времето каменна настилка. За година само съградените от доброволците дървени скамейки, за радост, са още „живи“. Може би, за да напомнят на балъка – видинския гражданин, че докато друг му пие виното, то той има и сопа в ръцете си.

 

img_5383 img_5377 img_5380

Сподели в социалните мрежи