logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

ЦИК регистрира „Единни за промяна“ в разяснителната кампания за референдума

Със свое решение от 26 септември Централната избирателна комисия (ЦИК) регистрира инициативния комитет на „Единни за промяна“ за участие в информационно-разяснителната кампания по въпросите на националния референдум, който ще се проведе на 6 ноември.

Комитетът, представляван от Росица Кирова, е регистриран с позиция „да“ в подкрепа на трите въпроса на референдума – намаляване на държавна субсидия на партиите от 11 на 1 лев; мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура за народните представители и задължително гласуване на референдумите.

„На 6 ноември можем да поставим началото на промяната. Вярвам, че българинът е узрял за тази важна крачка и ще изрази своята гражданска позиция. Изключително важно е хората да излязат и да гласуват в националното допитване, всеки по своя преценка и вътрешно убеждение“, коментира Росица Кирова. Тя поясни, че през едномесечната кампания членовете на ИК „Единни за промяна“ ще вложат всички свои сили в разяснителната кампания, за да достигнат до възможно повече хора от Видин и региона.

Росица Кирова изрази благодарност към 4439-те гласоподаватели, които се включиха в подписката за регистрацията на инициативния комитет на „Единни за промяна“ в подкрепа на референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“. Всички изискуеми по закон документи за регистрацията са приети от ЦИК без всякакви забележки, а решението за регистрация е взето единодушно от членовете на комисията. Изрядност е установила и проверката на ГРАО на представения от ИК списък с гласоподаватели.

Според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и Изборния кодекс, регистрираните инициативни комитети имат право на средства за медийни пакети. С парите, които се отпускат от държавния бюджет, се разпорежда единствено ЦИК, която директно ще извършва заплащането на медийните услуги по банковата сметка на съответната медия, с която инициативният комитет е сключил договор.

„Референдумът, като инструмент на пряката демокрация, дава възможност на гражданите сами да определят начина, по който да се развива държавата, в която живеят. От „Единни за промяна“ се обръщаме към всички онези, които не харесват това, което се случва на България през последните години. Сега е моментът. И това е начинът за промяна. Да гласуваме всички с „да“ на 6 ноември“, допълни Росица Кирова.

Сподели в социалните мрежи