logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Росица Кирова: Да убиеш референдум

В моя квартал живее жена, която сама отглежда двете си деца, но винаги се включва активно в мероприятията на „Единни за промяна“. Тя искрено вярва, че е възможно да промени живота си и това я прави различна. Одухотворена. С цел, непреклонна. Усмихната жена.

Тази сутрин я срещнах. Изглеждаше различно. Понечи да ми каже нещо и се спря. Разговорът започна трудно. В очите й се четеше недоумение, а гласът и бе пропит с горчивина. Нетипично за нея.

 

Попита: „Вярно ли е?“. В първия момент не разбрах какво се е случило.

Гледала предаването на Слави… Изказал се лошо и с възмущение за инициативните комитети. „Вярно ли е, че става дума за пари, които комитетът ще получи? А ние? Които вярваме и искаме да стане промяната…“. Докато питаше не ме погледна нито веднъж… Тръгна си усмихната, но тревогата и се всели в мен.

Да. 40 000 лв. се полагат на инициативен комитет за разяснителна кампания. ЦИК изплаща парите директно на медиите, с които ИК сключи договор за отразяване на кампанията. Парите не достигат до когото и да е от инициативния комитет. Да се заблуждават, обаче хората, че с държавни пари се вършат безобразия (дори и това да не е практически възможно) е много удобно и изключително полезно за всеки, които иска този референдум да не успее. Има и хора, които не са си прочели внимателно закона за допитванията до гражданите, както и решенията на ЦИК в тази насока. Има и такива, който умело са били заблудени или просто са прибързали. Или са направили своите заключения въз основа на погрешна информация. Има и такива, които знаят всичко това и напълно съзнателно сеят съмнения, недоверие и апатия. За да властват още дълго. И да ни манипулират също така дълго. В името на властта си.

Има хиляди начини да убиеш една идея. Да я опорочиш или изкривиш.

И само един начин да променим държавата, в която живеем.

Мария разбра това и си тръгна усмихната.

Питам се как да срещнеш всички, които някой умишлено или неволно е заблудил… И трябва ли?

Сподели в социалните мрежи