logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Грешката е вярна и целенасочена

Пълно недомислие и безобразно е решението на Районната избирателна комисия във Видин (РИК) да организира обучение за членовете на СИК в работен ден и в работно време! Понеделник, 31 октомври, в часовете 10, 13 и 15 часа.
Членовете на комисии се питат – как да напуснат работните си места, за да могат да се запознаят с начина и реда за нормално протичане на изборния ден, с изборните книжка и материали, с броенето на бюлетините, с вписването на данните и т.н.
Как обаче хората да обяснят на работодателите си своето отсъствие? Може би, с фалшив болничен лист или просто да рискуват хляба си?! Все въпроси, на които един разумен човек не може да даде смислен отговор, но това явно не важи за безотговорното решение на РИК.
Иначе, после, след деня на вота, всички недоволстват, че имало неграмотни членове на СИК, че изборните документи са объркани, че кашата е пълна…
Бъркотията и безпорядъкът се създават умишлено, както днес, то така и в годините назад по време на избори. Защото незнанието води до по-лесни манипулации и фалшификации, на които някои разчитат, за да оцелeят и запазят властта си.
Затова и не се чудете, ако на 7 ноември отново осъмнем в хаос и неразбории. И да не упрекваме членовете на СИК – повечето от тях ще будуват цяла нощ, за да припечелят някой лев за семействата си.

Сподели в социалните мрежи