logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Прокуратурата смята, че бюлетините от референдума не са преброени правилно

По думите на зам.-главния прокурор във финалната бройка гласове не са влезли 12 481 бюлетини без плик, които е трябвало да бъдат отчетени в общия брой на гласувалите.

Бюлетините от референдума не са преброени правилно, заяви зам.-главният прокурор Ася Петрова каза в „Тази сутрин”.

По думите й във финалната бройка гласове не са влезли 12 481 бюлетини без плик, които обаче трябвало да бъдат отчетени в общия брой на гласувалите.

Вчера по време на заседанието на Върховния админстративен съд (ВАС) за резултатите от референдума прокуратурата подкрепи тезата на инициативния комитет за допитването, в който влизат известни лица от „Шоуто на Слави”.

На заседанието вчера беше представена и математическо-статистическа експертиза, според която, ако тези бюлетини бъдат преброени, това ще означава дублиране на част от гласовете.

„Броят на гласовете следва да бъде преброен съобразно броя на бюлетините в кутията, действителни и недействителни. Бюлетините без плик безспорно са недействителни”, повтори тезата на прокуратурата Петрова.

„ЦИК е утвърдила и протоколи за отчитане на Секционната избирателна комисия, в които изрично пише, че броят на бюлетините, намерени без плик, е изваден от общия брой недействителни бюлетини”, каза още тя.

По думите на Петрова съдържанието на протоколите, утвърдено от ЦИК, не съответства на закона.

„Ако тези 12 481 бюлетини, които са отчетени неправилно, бъдат прибавени към сумата 3 484 551 ще са налице предпоставките референдумът да бъде валиден”, смята Петрова.

Вижте целия разговор тук: http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/prokuraturata-smjata-che-bjuletinite-ot-referenduma-ne-sa-prebroeni-pravilno.html

Сподели в социалните мрежи