logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Пир по време на война!

Проблемите на Видин ще бъдат решени с козметични ремонти, разкрасителни процедури и проекти за усвояване. Това е явно виждането на настоящата общинска и държавна администрации.
В строителна площадка ще се превърне красивият видински площад „Бдинци“, който кметството ще разруши из основи. За да изгради отново. За 2 години ще бъде изкъртена и изхвърлена настилката от цветен гранит и мрамор, наподобяваща шевица. Същата настилка, която повече от 30 години впечатлява гостите на града. И която е в лошо състояние, предимно заради безобразната експлоатация през последните 3-4 години, откакто се подготвя по европроект усвояване на средства за нова настилка. Въпреки несъгласието на голяма част от видинчани, както и протестите на видни специалисти от Камарата на архитектите в България, общинското ръководство обяви, че в Министерство на регионалното развитие е подписан договора за основна реконструкция на централна пешеходна зона“. Проектът е на обща стойност от 11 954 145 лева, а малко над половин милион от тях е съфинансиране от община Видин.
За запазване на площад „Бдинци“ преди година във Видин лично дойде ръководителят на екипа от архитекти проф. Иван Никифоров, който е автор на уникалния център на Видин. Заедно с председателя на УС на КАБ арх. Борислав Игнатов и заместник-председателя арх. Петкана Бакалова, специалистите се опитаха да убедят кметската администрация, че видинският площад е изключително голяма ценност и произведение на изкуството. По думите на проф. Никифоров, неговото унищожаване не само ще лиши града от такъв шедьовър, но и води след себе си други лоши последствия – като огромно замърсяване и реална възможност за фалит на намиращите в района магазини и обекти за хранене и др. Специалистите бяха категорични, че пешеходната зона и площадът на Видин може да бъде ремонтиран без да бъде унищожен, а спестените близо 3 милиона лева могат се вложат в други райони на града.
Многократни опити да бъде променен начина за ремонт на площад „Бдинци“ и да не се прахосват публични средства направиха и общинските съветници от „Единни за промяна“. Страховете на гражданите са свързани с качеството на изработката по новия проект, с неговата повтаряемост в повечето градове, където се правят подобни проекти и с издръжливостта на новата настилка.unnamed (4)
Преди повече от година те предложиха да бъде променен проекта така, че да се извърши основен ремонт на съществуващата настилка и спестените средства да се използват за облагородяване на други градски зони, които сега са в плачевно състояние. Никакви аргументи и доводи обаче не успяха да накарат ръководството на общината да потърси алтернатива и решение, при което да не се губи европейското финансиране, но да се използва за участъци, чието изграждане ще повлияе трайно на живота на видинските граждани.
„Площадът ни със сигурност може да стане и по-хубав, но не е част от проблемната градска зона. На фона на кварталите, където липсват настилки, тротоари, озеленяване, това е една от най-добре уредените части на града. Уникалността на площада и централната ни пешеходна зона е пример за оригинална мисъл, талант и творчество и не бива с лека ръка да се превръщат в част от пъзел. А отношението към европейските пари като към нещо за усвояване, без да се търси полезност и без това да подобрява качествено живота на гражданите, е пагубно за цялата държава“, споделиха от гражданското обединение.

Сподели в социалните мрежи