logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Илинден е!

Българската православна църква почита днес паметта на Свети пророк Илия. Църковният празник е наречен от народа Илинден.
Свети пророк Илия е един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството. Християнската църква го нарича още от древността „Пророк и предсказател на великите Божи дела“, „Ангел в плът“ и „Предтеча на Второто Христово Пришествие“.

Вярващите почитат светеца, който е покровител на светкавиците и гръмотевиците и пази реколтата на стопаните от пожари. Свети Илия носи дъжд и влага и закриля живота. Заради силата, която притежавал, нашият народ го нарича Илия Гърмодолец, Гърмоломник, Гръмовник. В народните представи той препуска по небето със златна колесница, от която изпраща огнени стрели.

Най-честити на празника са именниците и занаятчиите – кожухари, самарджии, фурнаджии, защото свети пророк Илия е техен покровител. На Илинден селските стопани у нас правят молебени за дъжд, а в отделни региони в България в деня срещу празника се извършва и обредното гонене на змей – символ на сушата.

Днес се чества също денят на Илинденско-Преображенското въстание.

Сподели в социалните мрежи