logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Междузвездни войни в центъра на Видин

Най-вероятно за прослава на космическата сага „Междузвездни войни“ общинската управа във Видин внася предложение за поредното безумно архитектурно творение – „Скулптура на светлината“ в крайдунавския парк. Това е една от точките за предстоящото редовно заседание на Общински съвет – Видин.
Нещото, озаглавено монументално-декоративен елемент, ще бъде поставено на площад „Европа“ пред Драматичния театър без да е търсено професионалното мнение и становище на гилдията на архитектите или съюза на художниците. Освен, че няма никакво обсъждане по темата, то предложението дори не е разглеждано в Експертния съвет по устройство на територията, а в искането липсва писмено становище на главния архитект на Видин. Главният, не гладният. Не че очакваме някакви изненади от него в интелектуално отношение, още повече предвид близостта му с инициатора на скулптурната идея. Тя обаче, ако бъде одобрена, ще е поредния пример каква е точно визията на общинското ръководство за развитието на Видин в културно отношение. Никаква. Защото по същата логика – щом е безплатно, може утре някой ще предложи да постави в центъра на града изваяните задни части на някоя звезда от филмите, забранени за непълнолетни. Нещо като бразилско д…., символ на женската, мъжката и красотата на третия пол. А защо не и на вечния стремеж към съвършенство…
И ако се абстрахираме от липсата на визия, от липсата на обсъждане или поне от елементарна обосновка защо и как, то е трудно да си представим какво се цели със струпването на скулптури и статуи в градския парк, в непосредствена близост до паметник на културата.
И така, започва се с паметник на светлината, докато не се появи Дарт Вейдър, главният герой от поредицата на Джордж Лукас. За него има време, а и май го гласят за пред Речна гара, откъдето “Империята отвръща на удара” и където явно е командният пулт на “Планетата на смъртта”.

Сподели в социалните мрежи