logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

„Свещена земя“ на Красимир Михайлов – идея за химн на Видин

„Свещена земя“ вече е факт. Труден път извървя песента, но накрая се получи. Известно е, че който търси намира. Силното желание предизвиква съдбата. Думите, споделени в ефира на радио „Видин“, са на автора Красимир Михайлов – педагог, общественик и член на гражданско обединение „Единни за промяна“.
В интервю пред медията, Михайлов представи идеята си „Свещена земя“ да бъде химн на Видин, като изказа огромна благодарност към всички приятели и съграждани, спомогнали за нейното реализиране:
„Песента написах на 28 юли 2008 година. След „Балада за Видин“ реших отново да се обърна към Краси Гюлмезов за аранжимента. На 7 март 2010 г. вече имахме и компютърна оркестрация на „Свещена земя“. Предстоеше да осъществя първоначалната си идея за запис в съпровод на Видинския симфоничен оркестър и малък мъжки хор.
Безценно беше съдействието на Маргарита Маргаритова – концертмайстор, както и на Мирослав Кръстев – директор на Видинската филхармония.
В началото на тази година проведох разговор с Маргарита. Тя прие идеята с очевидно въодушевление, което още повече ме обнадежди. След време тя подготви допълнение към аранжимента – втора партитура за всеки инструмент, което предполага по-добра акустична и чисто музикална версия. Към това прибави и поддържащите вокали. Така разполагахме с всичко необходимо да пристъпим към студиен запис.
През март, след уговорка от страна на Маргарита и Миро, и с със съгласието на музикантите от симфоничния оркестър, гост диригентът Майкъл от Англия направи запис на оркестъра в изпълнение на моята втора песен за Видин. След това се срещнах с Кирил Василев (Киро) – известен видински музикант, и с Иван Вълчев – бас баритон в църковния хор и участник в хора на Ритуална зала – Видин. Помолих ги да изпеят поддържащите вокали и те приеха с желание. Така на 7 юли в студиото на Краси Гюлмезов направихме запис на моето изпълнение, както и на неговото, като трети беквокал. Това е петата моя песен, която е по аранжимент на известния наш певец, музикант и композитор“.
Днес Красимир Михайлов мечтае да издаде албум с авторски песни. До момента в студио има записани пет – „Балада за Видин“, Свещена земя“, „Мое училище“ (посветена на училище „Любен Каравелов“, „МИЛА“ (посветена на дъщеря му) и „Просветление“ – посветена на училище „Иван Вазов“ – Видин, където Михайлов работи от началото на учебната 2016/2017 г.
„Благодарен съм на съдбата, че ми даде самочувствие да възпея моя град, че предопредели да се родя именно във Видин. Място магнетично, велико… Благодаря, че Бог е отредил да живеем в рая на тази свещена земя“, сподели още Михайлов, от когото очакваме нови творчески вдъхновения.

Чуйте песента „Свещена земя“ в изпълнение на Красимир Михайлов

Сподели в социалните мрежи