logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Скандална некомпетентност в Общински съвет – Видин

Поредно закононарушение извърши кметът на община Видин и управляващото мнозинство в Общински съвет Видин. Това става ясно от официално писмо на заместник-министъра на културата Амелия Гешева. В него подробно се обяснява, че схемата и проекта за поставяне на монументално-декоративния елемент „Скулптура на светлината“ трябва да бъдат съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство.  Това е абсолютно задължително, според Закона за културното наследство, предвид факта, че въпросната скулптура, за чието поставяне общинарите гласуваха безропотно преди месец, ще се поставя в район, паметник на парковото и градинското изкуство. Обектът притежава и статут на недвижима културна ценност и е защитена територия.
Законовите разпоредби, разбира се, кметската администрация и главният архитект не са спазили или защото не познават законите или защото смятат, че са над тях. Мнозинството в Общински съвет не само, че не знае, но и не иска да се учи и гласува всичко внесено от кмета. Дори и когато им се изтъкват аргументи, подплатени с текстове от закона, богопомазаните с настървение защитават кметските предложения с ясната мисъл, че едва ли някой ще ги санкционира. И имат не малко основание за това. Честта да следи за законосъобразността на решенията на Общинските съвети имат областните управители и прокуратурата. Във Видин лицето – областен управител, не се слави с образование и компетентност, а като се добави и партийната поръка да подкрепя въпреки всичко кмета и компания, резултатът е на лице! Нито едно от решенията на Общински съвет, за които е сезирана тази институция, не е върнато или обжалвано пред компетентния съд.

Местната власт е погазила и още няколко изисквания на Закона за културното наследство. От Министерството на културата посочват, че инвестиционните проекти за изграждане и поставяне на паметници, монументално-декоративни структури и елементи в публични пространства, както и тяхното преместване или премахне „се съгласуват с министъра на културата, след решение на Специализиран експертен съвет по изобразителни изкуства“.

Писмото на Министерството на културата е в отговор на сигнал, подаден от председателя на групата общински съветници от „Единни за промяна“. Същите аргументи бяха изложени в зала и подробно описани от гражданското обединение, още когато бе внесено предложението за решение. За съжаление от некомпетентност, арогантност или поради звездната болест, която от години мори видинските кметове и приближените им,  бутафорията, наречена Паметник на светлината бе единодушно гласувана в Общински съвет. С изключение, разбира се, на съветниците от „Единни за промяна“.

Днес, когато е ясно, че решението е в нарушение на редица закони, видинчани се питат каква е причината да бъдат така нагло и уверено водени към пропастта?! И защо, когато неведнъж са извършвали подобно безобразие, засягащо публичните пространства в града, кмет и главен архитект, пък и съветниците не си прочетат законите и не се научат, че макар и „недосегаеми“ е редно да спазват елементарни правила. Същите правила, съгласно, които охотно санкционират гражданите.

Сподели в социалните мрежи