logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Полицаи и археолози обсъдиха действията срещу иманярските набези

Полицейските действия срещу иманярските набези обсъдиха началникът на РУ-Видин и ръководителят на археологическите разкопки в античен град Рациария, съобщиха от МВР-Видин.
Главен инспектор Мартин Марков – началник на РУ-Видин разговаря с доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей към БАН, който е ръководител на екипа, участващ в разкопките. В работната среща, проведена в районното управление в областния град, участваха още доц. д-р Иво Топалилов – зам.-ръководител на екипа и старши инспектор Деян Цолов – началник на полицейския участък в село Арчар. Археологическият сезон в античния град Рациария започна в началото на седмицата, а днес главен инспектор Марков информира археолозите за действията на полицейските служители срещу иманярските посегателства.
Десет полицаи от участъка в село Арчар се грижат за сигурността на жителите от общо 15 села и един град. Обслужваната от тях територия включва и пределите на античния град Рациария.
„Към момента иманярските набези са силно ограничени“, уточни старши инспектор Цолов. От началото на годината униформените провеждат поредица от специализирани операции и ежедневни проверки.
„Комуникацията между археолозите от екипа и полицаите е постоянна“, подчерта доц. д-р Димитров. „Действията на служителите на реда срещу иманярските набези нямат кампаниен характер. Те са целенасочени и постоянни“, обясни началникът на районното управление и увери археолозите, че ежедневните полицейски проверки ще продължават.
От началото на годината в РУ-Видин е образувано едно досъдебно производство срещу 47-годишна от село Арчар. Жената е заловена на 23 март да иманярства в местността „Турската махала“, в зоната на Рациария.

Сподели в социалните мрежи