logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

12 % от децата у нас се отглеждали по „скайп“

51 % от българските деца живеят в непълни семейства, а 12 % от децата у нас се отглеждат по „скайп“ от родителите им, които са на гурбет в чужбина. Тези данни бяха изнесени от председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева.
„Колегите от Видин казват, че ако ние не сме, за да проследим ученика – дали се е нахранил, дали е на топло, дали се е прибрал, дали си е купил учебници и дали редовно се подготвя за следващия учебен ден, няма кой да погледне това дете“, коментира Янка Такева трудностите на учителите, които работят с ученици, на които родителите са на работа в чужбина. Тя добави, че „със смартфоните и по скайпа това дете си говори със своите родители, но те не знаят дали то е вкъщи, на улицата или на друго място“.
„Никой от нас – учителите и директорите, не може да замести майката и бащата в училище“ – с тези думи се обърна председателят на СБУ към учителите, училищните директори и представителите на родителските организации, участващи в конференцията.
Янка Такева постави и въпроса за нарушения баланс в комуникацията между родителите и училището. Тя попита „кой докъде и как трябва да се намесва в работата на образователната система и да определя политиките за развитието й“.
„Трябва да се намери баланса на доброто общуване в образованието и в основата на него да стои доверието“, каза Такева.

Сподели в социалните мрежи