logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Парите за пенсии в Сребърния фонд се топят

Парите в Сребърния пенсионен фонд се топят, вместо да се умножават. Причините са три – инфлация, отрицателни лихви и пресъхващи приходи, пише в. „Сега“.
Средствата на резервния фонд, които след време трябва да допълват основните пенсии на българите, се държат на депозит в БНБ, който се подновява всяка година. През предходните 5 години лихвеният процент бе 0 (нула) и от 2012 г. на практика сумата не е донесла и лев на депозанта. В момента Сребърният фонд разполага с 2.8 млрд. лева. А за 2017 г. БНБ е определила отрицателна лихва – минус 0.10 процента. Това означава, че за съхранението на въпросните 2.8 млрд. лева централната банка ще удържи 0.10 %, или около 2.8 млн. лв. За да не се ощетява фондът, тази загуба ще бъде за сметка на централния бюджет. Което обаче означава, че ще я платят българските данъкоплатци – същите, за които уж се трупа Сребърният фонд.
При създаването на резервния пенсионен фонд преди десетина години идеята бе той непрекъснато да се пълни с приходи от приватизация и концесии, а средствата да се множат, като се инвестират разумно – съгласно ясна стратегия. През годините обаче приватизацията взе да затихва, а правителствата и особено тези на ГЕРБ започнаха да отклоняват за други цели приходите от раздържавяване и концесиониране. В същото време никой не се престрашава да приеме стратегия за инвестиране на милиардния ресурс.

Сподели в социалните мрежи