logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Школа за шампиони в спорта и в живота

Упоритост, уважение, самоконтрол. Това са само част от качествата, в които се възпитават децата от Клуба по бойни изкуства – Видин. Според треньора Вардан Папикян, наред със спортните постижения младите трябва да усвоят онези умения, водещи до личностно израстване, развитие на индивидуалността и сериозна подготовка за живота.
За близо 20-годишното си съществуване видинският спортен клуб, в който днес се обучават деца и младежи от 7 до 18 години, е родил плеяда шампиони. Мнозина от тях са продължили кариерата си на спортисти в националния отбор, печелейки титли по европейски и международни състезания. Други са избрали професията на треньори и спортни инструктори. Тази година един от помощник-треньорите е защитил първи дан – черен колан, което е мечтата на всеки трениращ. 14-годишна възпитаничка, с изключително обещаващо спортно развитие, пък е придобила предпоследния преди черен колан.
„Спортните успехи ме радват. Още по-щастлив съм обаче, когато виждам, че едно дете израства, придобива всички онези качества, които го изграждат като стойностен човек, сериозен и отговорен в отношенията си със семейството, с приятелите. Мисля, че именно такива деца ще бъдат утре шампиони и в живота“, казва Папикян и пояснява, че като инструктор е търсил най-правилния подход за работа с младите.
„Бих определил изминаващата 2017-та за нашия клуб като година на промяната. Наблегнахме повече на възможностите и силата на удара, на по-сериозната психическа подготовка“, заяви Папикян. Наред със спортните занятия клубът е разширил работата си и децата са започнали обучение по стрелба.
През годината клубът по бойни изкуства е бил организатор и домакин на голям турнир по карате „Супер боец“. В него са се включили над 100 деца от различни клубове в страната, които са демонстрирали умения, много желание и хъс за победа пред съдийския състав, треньори и публика.snim-vardan2 Освен на татамито младите спортисти са премерили и точен мерник при стрелба с пневматична пушка, под ръководството на треньора по спортна стрелба и участник на Олимпийските игри в Пекин Ирена Танова. Амбицията на клуба е догодина турнирът да бъде още по-мащабен и в него да се включат участници от съседните Румъния и Сърбия.
„Не е трудно“, кратко отговаря Вардан Папикян на въпроса как съвместява работата си като треньор, член на гражданско обединение „Единни за промяна“, общински съветник от групата на едноименното сдружение и глава на семейство.
„Най-важното са хората, които обичаш, на които държиш. Всичко останало си идва на мястото“, допълва Папикян.

www.24chasa.bg

Сподели в социалните мрежи