logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

София е най-богата, Видин е на дъното

Наред със столицата София, областите Габрово, Стара Загора, Варна и Русе са с най-добри икономически показатели в страната. Най-зле се развиват областите Пазарджик, Видин, Сливен, Силистра и Кърджали. Общото между тях е, че всички те страдат от липса на частни инвестиции. Това от своя страна автоматично означава висока безработица и ограничена заетост, ниски доходи и високи нива на бедност. Това сочат данните от годишното изследване на Института за пазарна икономика „Регионални профили 2017“.
Данните за заетостта показват, че се задълбочават разликите между Северна и Южна България. През третото тримесечие на 2017 г. броят на заетите в Южна България е с 145 хиляди души над миналогодишните нива, като 70 % от общо създадените нови работни места в страната са в столицата, Софийска област и областите Пловдив и Стара Загора.
В Северна България увеличението е далеч по-скромно – едва 27 хиляди души, което е по-малко от ръста само за област Пловдив. Във всички области в Северозападна България заетостта остава далеч от най-високите си нива за последното десетилетие.

Сподели в социалните мрежи