logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Задържаха 5500 литра прекурсор за производство на 2 тона хероин

Митничарите на Дунав мост 2 задържаха оцетен анхидрид, от който може да се произведат 2 тона хероин, съобщиха от агенция „Митници“.
На 15 декември около около 1 часа през нощта мобилен екип на Митница – Лом, работещ в района на ГКПП Дунав мост 2, спрял за проверка камион с босненска регистрация. По документи колата превозвала 20 тона полиетилен от страна в ЕС за фирма получател в Турция. Превозното средство е управлявано от 60-годишния босненски гражданин И. Памукович.
Товарната композиция с водача била селектирана за проверка от служителите на Митница – Лом от състава на мобилната група и ескортирана до митническия ТИР-терминал за сканиране и щателна митническа проверка.
При извършения контрол митническите служители установили, че камионът превозва различна от описаната в митническите документи стока. Реалната стока не съответства нито по вид, нито по количество с декларираната. Вместо 20 тона полиетилен митническите инспектори установили, че в камиона са натоварени 22 различни по размер дървени каси, съдържащи авточасти, електроника, 100 кг. мобилни телефони и медицинска апаратура за диагностика.
В 6 от сандъците са открити пет пластмасови куба с вместимост от 1000 литра и 22 туби по 30 литра, всички съдържащи безцветна течност с характерния мирис на оцетен анхидрид – контрабандно превозван прекурсор, използван за производство на хероин. Общото количество на задържания прекурсор е 5500 литра. От подобно количество оцетен анхидрид може да се произведе около 2 тона хероин. В едно от палетата с авточасти митничарите откриват и 4 единици късо бойно огнестрелно оръжие – два пистолета и два револвера с допълнителни пълнители, и ЗИП.
Видинската окръжна прокуратура е привлякла като обвиняем И. Памукович за контрабанда на 5505 литра прекурсор без разрешение по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, както и за контрабанда на стоки без знанието и разрешението на митниците, чрез използване на документ с невярно съдържание.
И. Памукович е задържан от прокурора за срок до 72 часа и предстои внасяне на искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.
Разследването продължава.

Сподели в социалните мрежи