logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Катя Трифонова: Народната воля не се приема, защото вреди на партийното благоденствие

Вярвам, че въгленчетата като гражданско обединение „Единни за промяна“ ще разпалят огъня на гражданското недоволство

Г-жо Трифонова, преди две години вие станахте част от отбора на гражданско обединение „Единни за промяна“. Жива ли е още идеята, мечтата за промяна?

– Мечтата за промяна живее във всеки човек, независимо от неговата възраст, социално положение, етническа принадлежност, пол и други различия между хорските индивиди. Мечтата за промяна това е надеждата в хората. Тя винаги е съчетана с желанието за едно по-добро съществуване, за по-добра среда за живеене, за по-добро развитие на възможностите за изява, за по-голяма свобода на мисълта и действията на хората. Промяната може да се случи по два начина – бърз, решителен и революционен или бавен и мъчителен, т.е. с безкрайни реформи и с неизвестен край на приключване. За съжаление в България промяната се извършва по втория начин. Това е изтощителен процес и много от участниците в него не издържат и се отказват. Остават, така да се каже, апостолите – непоправимите оптимисти. Аз не губя своята надежда, че ще бъде направена промяната, която гражданското общество очаква и имам вътрешното усещане, че ще се случи по революционен начин. Управляващите, които и да са те, би трябвало повече да четат историята. Тя ясно показва, че вечни властимеющи няма. Народът е този, който след това дава оценка за тях.
katia-vd-2„Единни за промяна“ обедини хората, които искат промяната във Видин да се случи. Промяната във Видин е много, много изостанала в сравнение с останалите региони на България. И не е тайна за никого, че това е вследствие на национална и местна политика. Докато гражданско обединение „Единни за промяна“ се бори срещу нередностите и злоупотребите в област Видин, то надеждата ще живее в останалите хора.

Според вас, разпиляхме ли енергията на гражданите след референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“?

– Смятам, че еуфорията, която обхвана хората около провеждането на референдума и резултатите от него не бяха използвани докрай. Привидното съгласие на политиците с изразените искания, категорично потвърдени от резултатите, излъга очакванията на хората. Броя на участниците показа коя е каузата, обединяваща всички, независимо от политическите им пристрастия.

Вотът на българите на референдума – какво означава той за вас?

– За мен референдума и неговите резултати показват, че народът ни не е съгласен с начина, по който е управляван. Последствията, смешно изопачени и лъжливо гласувани от народните предатели, пардон представители, показват, че народната воля не се приема, когато е в ущърб на благоденствието на партиите. Явно няма да се размине без революция. Въпросът е готови ли сме? Кога и кой трябва да води? Отговорът е – гражданските обединения, без партии и водени само от надеждата!

Защо политиците ни решиха, че са над гласа на народа?

– Защото се смятат за недосегаеми и това е така, тъй като тяхното законотворчество е изключително в защита на техните интереси. „Реформираната“ съдебна система също работи в тяхна полза.

Вие сте дългогодишен директор, носител на престижни награди. Днес вече сте пенсионер. Поглеждайки отстрани случващото се на Видин, как виждате утрешния ден?

– С много болка, че хората все повече търсят спасение в други градове и държави. С болка, че оставащите тук възрастни живеят в страх и бедност. С болка, че младите и трудоспособни, водени от носталгията, изпълват Видин за празниците. И с надежда, че въгленчетата като „Единни за промяна“ ще разпалят огъня на народното недоволство и тогава връщане назад няма да има. Оптимист съм!

www.24chasa.bg

Сподели в социалните мрежи