logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

„Единни за промяна“ в битка за магистрален път до Видин

Новата година ще е година на масиран граждански натиск, за да бъде чут гласа на Видин, който настоява за изграждане на нормална и модерна пътна връзка със столицата. Такава позиция заявиха от гражданско обединение „Единни за промяна“, които обявиха, че 2018-та ще е годината на гражданска борба за строителството на магистрален или високоскоростен път София-Видин. Сега съществуващият път Е-79 не само, че не отговаря на никакви стандарти, но предвид огромния трафик и преминаването на седмицата по над 20 000 МПС към Дунав мост 2 се е превърнал в път-убиец и гробище за стотици хора.
На пресконференция общинските съветници от „Единни за промяна“, членове и симпатизанти изразиха възмущението си от продължаващото с години престъпно отношение от страна на управляващите към Видин и неговите жители. От единението бяха категорични, че ще инициират поредица от протести, с преграждане на пътни артерии и гражданско неподчинение. „След като държавата не си изпълнява функциите и пренебрегва цял един регион, то е крайно време гражданското общество да се надигне и извоюва правата си“, обосноваха се от „Единни за промяна“.
„Общественият договор в България отдавна е нарушен. Политиците ни забравиха, че ги избират гражданите, за да служат на своя народ. Затова сме готови на радикални мерки, за да защитим правото си на живот като равнопоставени български граждани“, заяви пред медиите председателят на „Единни за промяна“ Росица Кирова. Тя припомни, че през отминаващата година обединението активно е работело, продължава да защитава и занапред ще отстоява правата на видинчани.
„Нашата битка ще е за промяна в националната стратегия на страната и до средата на следващата година да започнат процедурите по изграждане на пътя. В противен случай настояваме да бъде наложена пълна забрана за преминаване на тежкотоварни автомобили по Е-79 към Дунав мост 2. Политиците трябва ясно да заявят пред избирателите си кое им е по-ценно – парите от такси, които събират от моста, или човешкият живот“, каза Кирова.
От „Единни за промяна“ заявиха, че очакват подкрепа от всички видинчани: „Крайно време е да изберем какво искаме от живота. Битката е обща, тя не е само на „Единни за промяна“, допълниха от обединението.
„2017 година бе година на надежди и разочарования, но и бележи събуждане на гражданското общество. На парламентарните избори „Единни за промяна“ водеха активна кампания със своя уникален кандидат за депутат – квадратчето в изборната бюлетина „Не подкрепям никого“. Колкото и абсурден тогава да изглеждаше този избор, то днес едва ли има някакво съмнение, че е бил единствено верния и правилен избор. Вотът с празното квадратче показа колко голям е броя на всички онези, които искат промяна на системата, които не разпознават своите представители в партийните предложения. И този вот във Видин, благодарение на усилията на „Единни за промяна“, бе впечатляващ“, каза още Росица Кирова.

www.24chasa.bg

Сподели в социалните мрежи