logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Емил Трифонов: „Единни за промяна“ имат силата да поведат гражданското общество

Гражданското обединение даде надежда на видинчани, че нещата могат да се променят, стига да искаме, да повярваме в силите си и да отстояваме правата си

Г-н Трифонов, вие сте бивш общински съветник. От позицията на времето виждате ли промяна във Видин?

– Положителна или промяна? Промени виждам, но положителни – не. Днес градската инфраструктура е далеч в по-лошо състояние отпреди. Улиците са още по-мръсни, дупките по тях са още по-големи, локвите – също, градинките и парковете на Видин са буренясали… Промяна има, но към лошо. Хората, които живеят тук, стават все по-малко. Регионът не само обезлюдява, но и обеднява. Това го виждам от клиентите си, от приятелите си. Разходите стават все по-големи, а приходите все по-недостатъчни.

Защо нещата не се получават? Какво трябва да се случи?

– Нещата не се получават, защото едните са некадърни, а другите – невежи. Българските избиратели, видинските избиратели продължават да са достатъчно лековерни, за да гласуват доверие на нагли и безочливи политици, които по никакъв начин не защитават интересите на общността, която ги е избрала. Според мен, за да просперира едно общество, един регион, град, то този, който го управлява, трябва да полага грижи за него като за нещо свое. При нас обаче не е така. През четиригодишния си мандат управленците работят единствено и само за себе си. Още по-ужасното и стряскащо е, че след като четири години по безобразен начин са лъгали и са доказвали колко са бездарни, отново биват избирани.

Как тълкувате решението на парламента, който пренебрегна вота на българите, изразен в националния референдум?

– Страшно е. Не е нормално 1 милион избиратели да са си избрали Народно събрание и правителство, които управляват цяла държава, а 2,5 милиона българи, с гражданска позиция, да заявят своите искания и никой да не се съобрази с тях.

Като член на „Единни за промяна“ какви трябва да бъдат следващите действия на гражданското общество за съживяване на Видин и региона?

vd-emil-2– „Единни за промяна“ трябва да продължат да бъдат фактор в политическия живот и да не спират да се борят като една от най-големите групи в Общинския съвет на Видин. „Единни за промяна“ дадоха надежда на хората, че нещата могат да се случат, стига да искаме, да повярваме в силите си и да отстояваме правата си като гражданско общество. Всеки ден, седмица след седмица и месец след месец „Единни за промяна“ доказват, че са последователни в действията си и продължават да бъдат пример за всички с непримиримостта си, с решителността си да се преборят с порочната система. Гражданското обединение е събрало хора, които могат, знаят какво искат и как да го постигнат.

Имате малък бизнес. Как се живее и работи във Видин?

– Трудно и все по-трудно. Бизнесът ми е малък, имам четирима работника и не мога да си позволя да наема повече. Аз работя наравно с тях. Не си стоя в някой офис, за да се изживявам като началник. Трудно се оцелява, но не е безнадеждно. Вярвам, че ще дойде денят, в който ще живеем по-добре.

Почти отговорихте на въпроса – повече оптимист или повече песимист е Емил Трифонов?

– Винаги съм бил оптимист. Затова продължавам да живеят във Видин. Тук съм създал своето семейство. Аз обичам града си, харесва ми тук. Природата е дала много на Видин – красота, голямата река Дунав, на две граници сме… Видин обаче трябва да възвърне величието си, което му отнеха, да стане добро място за живеене за моите деца, за всички деца. Ето затова си заслужава да не се отказваме и да се борим с всички сили.

www.24chasa.bg

Сподели в социалните мрежи