logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Росица Кирова: В община Видин липсва икономическа мисъл и стратегия за развитие

„Сформираното мнозинство в Общински съвет – Видин е мини модел на българския парламент. Попадналите там са неспособни да планират и прилагат разумни, обосновани и икономически продуктивни идеи за развитието на Видин и общината. Същото наблюдаваме от години в българската държава. Управляващото мнозинство продължава да се води и подчинява единствено на партийната дисциплина, която е пагубна за българите. Групата на гражданско обединение „Единни за промяна“ многократно отправя предложения, които биха променили икономическата обстановка във Видин и в дългосрочен план биха създали условия за развитие на града. Това правим от първия ден, от първата година на мандата“, заяви председателят на групата общински съветници на „Единни за промяна“ Росица Кирова, която заедно със своите колеги представи пред медиите работата на обединението през изминалата година.
„Още в началото на мандата на сегашната местна власт, от гражданското обединение протегнахме ръка и заявихме, че ще предоставим своята програма дори и на местното ръководство на ПП ГЕРБ, защото предложените и обещани от тях стратегии и програми са само думи на лъскава хартия. Думи, от които нищо до днес не е реализирано, а и реално погледнато е невъзможно да доведат до резултат за гражданите на общината, защото тези обещания не са подчинени на икономическата логика, а на предизборната…“, добави Росица Кирова. Тя посочи конкретни предложения, по които от „Единни за промяна“ са заявили готовност да окажат помощ и съдействие, а именно: разработването на минералните извори край Видин и село Сланотрън; изцяло нова организация на движението в общината; обособяване на спортен комплекс и изграждането на плувния басейн в рамките на спортното съоръжение; изграждане на модерен и функционален кооперативен пазар, който да съчетава функцията си с нова пешеходна градска зона; прекратяване наемането на техника за сметопочистване и закупуване на собствена общинска; унифициране на градския облик по отношение на указателни табели, преместваеми обекти, информационни табла; създаване на условия за съчетаване на исторически, фестивален и балнеотуризъм… Всяко едно от тези предложения обаче среща яростната съпротива на кмета и мнозинството в Общинския съвет. Вместо това видинските избиратели биват „забавлявани“ и „опиянявани“ с миражи за изграждане на интермодални терминали, яхтени пристанища, гребен канал, космически станции…
Видинчани продължават да бъдат заливане с откровени лъжи как във Видин вече са се „върнали“ поне 10-20 000 от хората, които избягаха в чужбина, как регионът просперира и инфраструктурата му е една от „най-модерните“ в Европа. „Такъв отчет, разбира се, могат да направят онези, които управляват общината и държавата. Ние, от „Единни за промяна“, не можем. И не защото сме махнали розовите очила, а защото сме избрали да не сме от хората, които приемат за нормални лъжите и шизофренното поведение на власт имащите“, каза Кирова.
Пред медиите заместник-председателят на Общинския съвет и съветник от „Единни за промяна“ д-р Цветан Ценков наблегна на тежкото състояние на видинското здравеопазване, а липсата на нормална пътна инфраструктура със затапването на Е-79 той определи като престъпно управленческо безумие.
„Работата ни в Общинския съвет е трудна“, призна общинският съветник Вардан Папикян. Въпреки стената от безразличие, с което се сблъскват съветниците на „Единни за промяна“, от обединението са категорични, че нито веднъж не са си позволили да подведат своите съграждани и са направили всичко по силите си да помогнат на хората, които са потърсили помощ и подкрепа.
В отговор на журналистически въпроси за общинското безотчетно пилеене на средства в сферата на спорта, съветникът Светослав Петков подчерта, че от „Единни за промяна“ ще продължават да настояват за стриктно и при ясни правила финансиране на спортните клубове.
„Всички сме свидетели как отпуснатите 300 000 лева за спортни дейности бяха изхвърлени през прозореца и от тях се облагодетелстваха само определени хора. Липсва стратегия за развитието на спорта. Липсват приоритети. Нещо, което предлагаме от първата година на този мандат. Само желание за „усвояване“ на публични средства не липсва на кмета и компания“, поясниха още от „Единни за промяна“.

www.24chasa.bg

Сподели в социалните мрежи